Ronioci snimili divovsku lignju

213

Japanski ronioci Yosuke Tanaka i njegova supruga Miki uspjeli su prvi u svijetu snimiti divovsku lignju koja pliva na površini blizu ronilaca.

Ono što ovu snimku čini zaista zapanjujućom je to što divovska lignja pliva u oceanu s roniocima u neposrednoj blizini. Iako ovo nije prvi put da je snimljena divovska lignja, gotovo sve ostale snimke ovih stvorenja snimljene su iz podmornica duboko u oceanu, ili nakon što su njihove lešine isplivale na plažu. Postoje neke snimke divovskih lignji blizu ronilaca koje su snimili Jean Michel Cousteau i njegov tim te neke novije koje su snimili Scott Cassel i njegov tim, ali čini se da je ova lignja japanskih ronilaca znatno veća, a i snimljena je blizu površine pa je zaista jedinstvena. 

Stvorenje na snimci je ogromno, a procjena je da je duljina plašta ove lignje oko 2,5 metra, što bi značilo da je ukupna duljina stvorenja šest do sedam metara.

Nažalost, po svemu sudeći lignja snimljena u ovom videu je bolesna. Naime, perutanje kože na njenom plaštu i tromo, sporo kretanje pipaka ukazuje na to. Komentirajući ono što je snimio japanski ronilac izjavio je da je bio svjestan opasnosti i da je cijelo vrijeme imao na umu da ga ova divovska lignja može zgrabiti pipcima i odvući u dubinu, ali je uočio da se izrazito sporo kreće pa je pretpostavio da je bolesna i da ga takva ne može ugroziti.

+ posts