Ronioci pronašli zlatnike neprocjenjive vrijednosti

124

Tijekom uobičajenog rekreativnog zarona u izraelskoj luci drevnog grada Cezareje grupa ronilaca lokalnog ronilačkog kluba otkrila je 2000 zlatnih novčića starih više od 1000 godina.

Blago teško devet kilograma najveće je ikad pronađeno u izraelskom dijelu Sredozemnog mora, a stručnjaci tvrde kako je njihova vrijednost neprocjenjiva. Tamošnja Uprava za antikvitete smatra kako se radi o novčićima koji su u bili u opticaju na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi od 909. do 1171. godine.
Pronađene zlatnici u izuzetno su dobrom stanju, unatoč tome što su na dnu mora proveli cijelo tisućljeće, a pretpostavlja se da su pripadali nekom od velikih trgovačkih brodova koji je tamo potonuo i čija bi olupina mogla biti u blizini. 

Prema izraelskom zakonu pronađeno blago pripada državi, a budući da nije propisana nagrada nalaznicima arheološkog blaga, grupa ronilaca morat će se zadovoljiti pohvalom vlasti. Za ilegalno prisvajanje ili prodaju novčića, prema tamošnjim propisima, ronioci bi mogli završiti u zatvoru na pet godina.