Ronioci su pronašli tijelo pilota dok su iskopavali ostatke zrakoplova iz Drugog svjetskog rata koji je 1944. oboren u blizini otoka Ngerekebesang u Kororu na Palauu.

Tim trenutno radi kako bi pozitivno identificirali ostatke. Projekt je vodila američka agencija za obranu (DPPA – US Defence POW/MIA Accounting Agency) koja ima zadaću pružiti najveću moguću pomoć i suosjećanje obiteljima nestalih osoba i cjelokupnoj naciji. DPAA je angažirala ekipu ronilaca iz američke vojske, mornarice, zračnih snaga i Ministarstva obrane. Djelovali su s broda Salvor američke ratne mornarice koji ima svoju dekompresijsku komoru i dizalicu nosivosti do 40 tona. Tim obuhvaća forenzičkog arheologa, ronilačkog časnika, voditelja ronjenja, forenzičara, tehničara za zbrinjavanje eksplozivnih sredstava i stručnjake za oporavak.

“To je vrlo naporan rad i imali su dugo vrijeme boravka na samome dnu što je ovu operaciju i učinilo uspješnom”, rekao je Tim Emge objašnjavajući kako je nekoliko ronilaca neprestano radilo proteklih dva mjeseca po 12 sati dnevno. Radom u dubinama do 30 metara ronilački tim pretraživao je prostor pomoću jedne, a ponekad i dvije velike košare za prosijavanje koje bi se napunile sedimentom tijekom višestrukih satnih ronjenja. Potom je trebalo više od pet sati da prosiju svaku košaru. Operaciju su podržali Vlada Korora, Ured za očuvanje kulturno-povijesnih dobara i druge institucije Vlade.

Kad bi barem naša država bila toliko uporna po pitanju naših nestali i poginulih osoba…

+ posts