Prekoračenje vlastitih mogućnosti i stupnja obučenosti u ronjenju su ozbiljna greška koja se često skupo plaća.

Tako je jedan ronilački zanesenjak iz Upminstera u Essexu grubo prekršio nekoliko ronilačkih pravila i smrtno stradao. Prema istrazi, 28-godišnji vozač kamiona Wlodzimierz Jurasz iz Upminster-a u Essex-u koji je poginuo prošlog listopada nije bio kvalificiran za ronjenje na dubini većoj od 40 metara te nije smio roniti samostalno. Naime, izron s dubine od 71 metara Jurasz je izveo za svega 11 minuta što je, nakon doživljene plućne embolije i barotraume, rezultiralo fatalnim ishodom. Ovaj duboki uron uslijedio je nakon jutarnjeg grupnog urona u Tidenhamu kod Chepstowa. Istraga kaže kako je Jurasz u popodnevnim satima najavio kako namjerava zaroniti sam i posudio ronilačku bocu u tu svrhu. Pronađen je kako beživotno pluta na površini licem prema vodi, a iz njegovog ronilačkog računala saznajemo kako je izgledao uron te fatalno prebrzi izron. Paul Hargreaves koji ga je pronašao tvrdi kako ga je pokušao oživjeti defibrilatorom te pružanjem 20-minutne prve pomoći do dolaska nadležnih službi.

Jurasza je sestra na sudu opisala kao iskusnog ronilačkog fanatika kojemu je ronjenje bilo najbitnija stvar u životu. Instruktor Alexander Fox je rekao da je Jurasz završio svoju kvalifikaciju Tec 40 koja mu dopušta zaron do 40 metara. Rekao je sudu: “Taj dan je prekoračio svoje razine sposobnosti, bio je sam na uronu što nije dopušteno te je propustio jedan sat dekompresije izranjajući tako brzo.” Dodao je da je Jurasz bio preopterećen i da je zaronio dovodeći svoju opremu do ekstrema. Policija Gloucestershirea izvijestila je da njene istrage nisu pokazale nikakvo sudjelovanje treće strane ili sumnjive okolnosti. “Jurasz nije bio osposobljen za takav zaron, ali je donio odluku da to učini”, sažeo je mrtvozornik Katie Skerrett. “Razlog njegova nekontroliranog izrona nije sasvim jasan. Možda je uzrokovan načinom postavljanja njegove opreme ili panikom”, dodaju iz policije.

Wlodzimierz Jurasz je bio kvalificirani ronilac, ali je prekoračio granice svoga certifikata. Bila je to tragična nesreća u kojoj je 28-godišnji muškarac radio ono u čemu je uživao, prilikom čega je napravio kobnu pogrešku. Pouka priče je: nikada ne roniti sam, nikada ne činiti ono za što niste obučeni te uvijek dvostruko pregledati opremu, a ako niste sigurni ni nakon toga, prepustiti pregled nekome stručnijem ili ne ići na zaron!

+ posts