Tražeći zrakoplove iz Drugog svjetskog rata ronioci su slučajno pronašli veliki dio nesretnog svemirskog šatla Challenger koji je eksplodirao tijekom lansiranja.

Snimajući jednu od epizoda dokumentarnog filma za History Channel ronioci su u Bermudskom trokutu tragali za ostacima aviona iz Drugog svjetskog rata za koje se pretpostavlja da se nalaze u tom području. No, umjesto aviona iz Drugog svjetskog rata pronašli su šest metara dugačak dio uništenog svemirskog šatla. Radi se o space shuttleu Challenger koji je eksplodirao tijekom lansiranja 1986. godine usmrtivši sedam astronauta uključujući i učiteljicu Christu McAuliffe.

Iako izvanredno otkriće dijela olupine Challengera nije bilo dio početne misije ronilačkog tima u istraživanju Bermudskog trokuta, povijesni značaj pronalaska ne može se podcijeniti. Challenger je vitalni dio povijesti pa su ronioci zadovoljni svojim pronalaskom. Ovaj pronalazak History Channela prvo je veliko otkriće dijelova šatla Challenger nakon katastrofe u više od 25 godina, a radi se o jednom od najvećih dijelova te svemirske letjelice ikad pronađenih.

+ posts