Možda ste mislili da samo primati bacaju stvari pa tako kod ljudi žene gađaju svoje muževe posuđem kad ih naljute, ali ta predstava nije rezervirana samo za nas.

Naime, istraživači su bili zbunjeni čudnim ponašanjem kojemu su stalno svjedočili u skupini hobotnica koje su proučavali u Jervis Bayu u Australiji. Hobotnica bi opetovano skupljale hrpu krhotina i zatim pomoću svojih “sifona” isprskala blato i krhotine na drugu hobotnicu. Takvo ponašanje djelovalo je kao da namjerno “bacaju” projektile na druge hobotnice, a to je do sada zabilježeno samo među sisavcima. No, tada su uvidjeli da je jedan od napadača ženka koja je “bacala” mulj i krhotine na mužjaka koji se s njom pokušavao pariti.

Znanstvenici su postavili podvodne stacionarne kamere i snimili takvo ponašanje kod desetak hobotnica u zaljevu Jervis kod Novog Južnog Walesa. Ukupno su zabilježili više od 100 bacanja, a pokazalo se da su u više od 90 posto slučajeva ženke gađale mužjake (djeluje li vam poznato?). Polovica napada dogodila se kada su hobotnice komunicirale tijekom pokušaja parenja. Ostali ‘bacački’ napadi bili su usmjereni na stacionarne podvodne kamere.

Jedan od pokazatelja prirode ponašanja je da agresor ima tendenciju promijeniti boju kože u tamniju prije napada. Istraživači su već utvrdili da je promjena boje u tamniji ton znak agresije. Snimili su hobotnice kako tjeraju druge hobotnice i istjeruju ih iz njihovih jazbina – agresor često prije napada poprimi daleko tamniju boju kože. No, “bacanje” predmeta koji su skupljeni rijetko je u životinjskom carstvu. Pokretanje objekta, čak i na kratku udaljenost, pod vodom je posebno neobično, a i prilično teško izvedivo. Čini se da su ovi napadi usmjereni na to da upozore mužjake na “neprimjereno ponašanje” koji se često nakon napada povuku i odjure u drugom smjeru. Inače, ova skupina hobotnica u zaljevu Jervis neobična je i po tome što se okuplja na jednom mjestu, a hobotnice su najčešće usamljene životinje.