Ronioci očistili podmorje na Ugljanu

69

Tijekom protekloga vikenda ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba u suradnji s National Geographicom Hrvatska te pod pokroviteljstvom Općine Kukljica i Turističke zajednice općine Kukljica organizirao je svoju tradicionalnu volontersku ekološku akciju Think Green u Kukljici na otoku Ugljanu.

Akciji su se pridružili i članovi Kluba podvodnih djelatnosti INA Kostrena iz Kostrene, Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia iz Slavonskog Broda, Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita, Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja te Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese. Ukupno 50-ak ronilaca i još 10-ak lokalnih volontera tijekom dvodnevnog ronjenje izvuklo je oko 1200 kilograma raznog otpada, od uobičajenih plastičnih i staklenih boca te limenki i ostalog sitnog smeća (ukupno oko 200 vreća), preko automobilskih i kamionskih guma, do vrlo neuobičajenih brodskih konopa (čak i s osovinama), raznih dijelova brodske opreme poput vanbrodskog motora i spremnika za vodu, bojlera, miješalice za beton, madraca, stolica, ležaljki, ljestvi, umivaonika, ručnog glačala, žice za sušenje rublja, gramofonskih ploča, baterija… Ronioci su pronašli čak i dvije ručne bombe! Policija je nakon prijave izašla na uviđaj te će specijalna postrojba ronilaca pirotehničara morati doći ukloniti navedene eksplozivne naprave. Obje su bombe pronađene na vrlo frekventnim lokacijama na dubini od oko tri metra, nekoliko metara od obale, što znači da se vrlo lako moglo dogoditi da netko za njih zapne udicom ili sidrom. Nažalost, slučajevi pronalaska oružja pod vodom nisu rijetka pojava. Uopće je odlaganje bilo kakvog otpada u okoliš vrlo loša praksa, no ovakvo odlaganje oružja je posebno neodgovorno, pogotovo jer policija i dalje ima program predaje istog bez ikakvih posljedica. Ovim putem apeliramo na sve koji možda još posjeduju išta slično da predaju to najbližoj policijskoj postaji kako ne bi ugrožavali sebe i svoje bližnje, ali ni slučajne prolaznike.

S obzirom na to da je ovom akcijom pokriven tek dio kukljičkog podmorja, a identificirana je još prilična količina krupnog otpada, organizatori Think Green akcije već su počeli surađivati s lokalnom upravom na idućoj sličnoj akciji. 
Komercijalna vrijednost ovakve akcije procjenjuje se na 60.000 do 70.000 kuna, no samo već dolaskom volontera o vlastitom trošku, njihovim besplatnim radom i korištenjem opreme taj je trošak i više nego prepolovljen. Za pokriće ostalih troškova pobrinuli su se, uz Općinu Kukljica i Turističku zajednici općine Kukljica, sponzori i partneri: Ronilački klub Sv. Roko, CIOS, Dobbin, Hrvatske Vode, Jadrolinija, Jamnica, Janaf, Klara, KWS, Mares, Poliklinika Nola, Pozor, Sixt i Terramedia te medijski pokrovitelji National Geographic Hrvatska, Jutarnji list, Croatian Traveller i SCUBAlife.

+ posts