Druga dvodnevna ekološka akcija u Malostonskom zaljevu privukla je više od 50 ronilaca koji su sudjelovali u akciji čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva u sklopu projekta EKO Malostonski zaljev, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Tijekom dva dana trajanja akcije čistilo se podmorje u naselju Luka te uvala Bistrina, a iz mora su izvađene različite količine otpada što uključuje plastiku, odbačeni ribolovni alat, staklo, gume i drugi sitni otpad.

U akciji su sudjelovali ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, ronioci Ronilačkog kluba Dubrovnik i Ronilačkog kluba Mostar.

Značajan doprinos akciji dali su školjkari te lokalno stanovništvo s barkama jer su, prateći ronioce, izvlačili prikupljeni otpad na obalu.

“Morski ekosustavi izloženi su brojnim pritiscima poput klimatskih promjena, unosa plastike, prekomjernog izlova ribe, eutrofikacije, degradacije morskih i obalnih staništa, unosa stranih i invazivnih vrsta te djelovanja antropogene buke. Kako bi se doprinijelo očuvanju morskih ekosustava i bioraznolikosti mora važno je kontinuirano provoditi mjere očuvanja, a jedna od mjera su i ekološke akcije čišćenja podmorja od otpada koje su se održale u uvalama Luka i Bistrina unutar Malostonskog zaljeva u sklopu projekta EKO Malostonski. Cilj ekoloških akcija, osim uklanjanja otpada iz mora, svakako je i potaknuti lokalno stanovništvo na aktivno sudjelovanje u očuvanju morskih ekosustava Malostonskog zaljeva za koji je posredno ili neposredno vezan život svakog pojedinca ovog kraja. Kako bi se očuvali morski ekosustavi sukladno Strategiji EU za bioraznolikost do 2030. godine jedan od ciljeva očuvanja prirodnih vrijednosti jest i zaštiti 30% morskih područja tako da 10% područja bude pod strogom zaštitom. Smanjivanje upotrebe plastike, održavanje plaža čistima, ne unošenjem akvarijskih ribica u more, sidrenje na ekološki prihvatljiv način kako bi se očuvala staništa posidonije, odgovorno odlaganje otpada, smanjivanje ekološkog otiska, ne uznemiravanjem morskih organizma samo su neke od mjera kojima svaki pojedinac svojim aktivnim djelovanjem može doprinijeti očuvanju morskih ekosustava i bioraznolikosti mora”, istaknula je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Akcija se provodila s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti, dok je veliku logističku podršku u provedbi ekološke akcije pružila i Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH, a osim čišćenja podmorja provodile su se edukacije o sustavu civilne zaštite, vježbe ronjenja u smanjenoj vidljivosti, pretrage u parovima i noćno ronjenje.

“Tijekom  trajanja vježbe sudjelovali su ronilački timovi DIP Split, DIP Osijek i DIP Zagreb, a s velikim zadovoljstvom mogu konstatirati kako ovaj projekt ulazi u završnu prvu fazu te vjerujem u uspjeh zacrtanih ciljeva kroz veliki entuzijazam kandidata za ronioce Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH. Pred nama je veliki posao kako bi zaokružili projekt kroz pravilnike, operativne procese, nabavku opreme i podršku Ravnateljstva civilne zaštite RH. U ovih nekoliko mjeseci, na žalost, dogodilo se nekoliko intervencija tijekom kojih su ronioci DIP CZ RH opravdali povjerenje svojim angažmanom i volontiranjem.”, rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH.

Projekt EKO Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. “Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja” FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Podršku u provedbi ekološke akcije pružili su Nemo-Adria i Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com, a za fotografije je zaslužan Medija tim ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.