U sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner održana je ekološka akcija čišćenja podmorja u Bakru. Ova akcija od velikog je značaja za grad Bakar jer su u akciji sudjelovali ronioci iz različitih dijelova Republike Hrvatske, a čistili su područje od nove Rive do Luke.

Ekološka akcija čišćenja podmorja održana je u organizaciji Agencije Promocija ronjenja suradnji sa Sportsko pomorskim društvom Luben Bakar, Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Ronilačkim centrom Marco Polo pod pokroviteljstvom Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz veliku potporu tvrtke INA d.d u cilju očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora.

“Grad Bakar s velikim zadovoljstvom podržava različite eko akcije te pruža podršku i brojnim udrugama na području našeg grada koje su vrlo aktivne u akcijama čišćenja, kako šetnica, tako i podmorja te redovito sudjelujemo u akciji Zelena čistka. Na tragu toga Grad Bakar ulaže i značajna sredstva u pripremu različitih projekata, a između ostalog i dugo očekivani projekt kanalizacije i kolektora koji uskoro kreće u provedbu što će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete mora u Bakarskom zaljevu. Treba naglasiti da s novom morskom šetnicom, novouređenim parkom Banj, povijesnom tunerom, budućim kupalištem, muzejom i brojnim projektima koji se pokreću Bakar polako, ali sigurno okreće svoju stranicu ekološki osviještenog grada sa sadržajima koji će u budućnosti mamiti brojne posjetitelje i upotpuniti turističku priču grada u najljepšem fjordu na Jadranu. Upravo zbog toga i ova današnja akcija za naš Grad ima poseban značaj”, istaknuo je Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra.

Akcija se provodila u cilju uklanjanja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja čistoće mora i podmorja, a ujedno i ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja.

“Turistička zajednica Grada Bakra ulaže velike napore u valorizaciju bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine Grada Bakra, stoga uvijek rado podržavamo sve vrste ekoloških akcija. SPD Luben kontinuirano provodi akcije čišćenja podmorja što je vidljivo u smanjenju otpada koje se svake godine izvlači iz mora. Na žalost, još uvijek mnogi pojedinci nesavjesno bacaju otpad u more ne razmišljajući o ekologiji i što ostavljaju u nasljeđe generacijama koje dolaze. Zahvaljujem svim roniocima koji su sudjelovali u današnjoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji s Promocijom ronjenja kako bi zajedničkim snagama doprinijeli očuvanju našeg predivnog Bakarskog zaljeva. Drago nam je da su i brojni sponzori prepoznali vrijednost ove inicijative i podržali održavanje ove akcije, među kojima je i INA d.d. s kojima imamo dugogodišnju uspješnu suradnju na brojnim projektima”, istaknula je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.

U akciju čišćenja podmorja u Bakru uključili su se ronioci SPD Luben Bakar, RK HRVI Nemo-Adriatic, DVD Trnje, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Jastrebarsko te DVD Bakar koji su iz mora izvukli različiti otpad, najviše plastike, zatim gume i stakla.

“Ovo je jedna hvalevrijedna akcija čišćenja podmorja u kojoj smo zajedničkim snagama izvukli iz mora sve one stvari i predmete koji tu ne pripadaju; gume, staklo, plastiku. Nakon okupljanja ispred prostorija SPD Luben Bakar krenuli smo na odabranu lokaciju na potezu između nove Rive i Luke gdje su ronioci u dvosatnoj akciji izvukli različiti otpad. Vrlo rado sudjelujmo u svima akcijama čišćenja podmorja kako bi očuvali ljepote našeg podmorja” istaknuo je Franjo Vicić, voditelj ronilačke sekcije SPD Luben.

Medijski pokrovitelji Eko patrole 2021. – Kvarner / Bakar su Morski.hr, SCUBAlife te Gorgonija.com

+ posts