Ronioci ronilačkog kluba veterana četvrte gardijske brigade sudjelovanjem u projektu “Pogled u plavo”na inovativan su način pružili svojim sugrađanima i svim posjetiteljima Splita nesvakidašnju proslavu godišnjice osnutka Četvrte gardijske brigade.

Tijekom prošlog vikenda na splitskoj Rivi bio je montiran najveći bazen u ovom dijelom Europe u kojem je potpuno besplatno zaronilo preko 400 osoba koje su imale priliku osjetiti čari ronjenja i s nestrpljenjem iščekivali svoj prvi zaron s punom ronilačkom opremom u kontroliranim uvjetima. “Ovo je bilo vrlo neobično iskustvo, a posebno me se dojmila podvodna izložba fotografija unutar bazena. Ronjenje s bocom je doista fantastično, a vrlo rado bi upisao i tečaj ronjenja”, rekao je Ivan, student kineziološkog fakulteta u Splitu. Projekt”Pogled u plavo”gostovao je prvi put u Splitu i sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita, a cilj ove manifestacije je potaknuti što veći broj osoba na bavljenje vodenim aktivnostima.

U sklopu projekta Pogled u plavo članovi ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade prezentirali su svoj rad i mnogobrojne aktivnosti i usluge, kao i ciljeve kluba što obuhvaća uključivanje mladih u promotivne, ekološke i edukativne programe. Institucije grada i županije prepoznale su rad ronilačkog kluba, a upravo ovakvim akcijama za mlade želimo potaknuti sugrađane na aktivnijem bavljenju aktivnostima vezanim uz more. “Sve naše aktivnosti bile su koordinirane i usuglašene s Udrugom veterana 4. gardijske brigade koja je ujedno i naša matična udruga iz koje je klub proizišao. S ponosom možemo reći da je naša 27. obljetnica, uz ostali prigodni program, ovakvom akcijom dobila na jednom novom smjeru u radu s mladima. Tijekom ovog vikenda preko 400 naših sugrađana zaronilo je zajedno s nama. Težimo tome da pozicioniramo klub koji će biti vodeći u ovom dijelu Hrvatske kao klub koji će promicati ronjenje i vrijednosti Domovinskog rata kroz različite projekte”,istaknuo je Ćiro Ugrin, predsjednik ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

Za sigurnost ronilaca, osim članova RK veterana 4. gardijske brigade, brinuli su se i instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama koji su članovi volonteri Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. “S ponosom sam se uključio u rad kluba te volontiram u promotivnim i ekološkim akcijama, ekipa je odlična, a radimo i korisne stvari. Veselim se daljnjim projektima.”,rekao je Krunoslav Manjaka (34), član ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade. Nakon kraće poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi kao i svim sigurnosnim elementima svaki posjetitelj koji je zaronio u bazen projekta Pogled u plavo imao je priliku obići podvodnu izložbu fotografija ljepota hrvatskog podmorja autora Marjana Radovića koje su dodatno pridonijele stvarnom doživljaju dubine. Vizualni začin projektu dao je i laser show koji je uz atraktivnu scenografiju igre svjetala u večernjim satima omogućio posjetiteljima zaron uz rasvjetu i glazbu.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske. Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Nesebičnu pomoć u realizaciji besplatnih probnih ronjenja i podršku projektu dali su: Remax bazeni, Mares, PSS (Asocijacija u ronjenju), Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Nemo-Adria i Termostroj – Lučko. Za fotografije je zaslužan Marjan Prpić.

Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo te stranicama medijskih pokrovitelja Narodnog radija, SCUBAlife magazina i portala www.gorgonija.com.