Tijekom proteklog vikenda u gradu Rabu na Trgu Sv. Kristofora bio je montiran 10 metarski montažni bazen Pogleda u plavo, a više od 200 građana, turista i posjetitelja Raba uživalo je u čarima ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo koji već tradicionalno devet godina za redom gostuje u gradu Rabu.

Građani i posjetitelji grada Raba imali su jedinstvenu priliku potpuno besplatno okušati se u ronjenju u kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena, s punom ronilačkom opremom uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a ronjenju su se posebno oduševila djeca koja su imala mogućnost prvi put zaroniti s ronilačkom opremom.

Besplatna probna ronjenja u sklopu projekta Pogled u plavo održavala su se u organizaciji Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Agencije Plava promocija uz podršku Kluba podvodnih aktivnosti Amfora Rab u cilju promocije ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti.

“Projekt Pogled u plavo izuzetno dobro je prihvaćen od strane lokalnog stanovništva i naših gostiju koji imaju priliku u sklopu Pogleda u plavo okušati se u ronjenju. S obzirom na to da se grad Rab nalazi uz more, ronjenje, ronilačke aktivnosti i ljepote našeg podmorja nastojimo što više približiti našim sugrađanima i posjetiteljima kako bi upoznali naš prekrasan akvatorij. Također, želimo dodatno educirati naše mlade i goste koji se žele baviti ronjenjem da isto rade na ispravan i siguran način, a na ovaj način naši gosti i građani koji nisu nikad ronili imaju mogućnost okušati se u ronjenju“, istaknuo je Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkog opremi, zaronom u bazen projekta Pogled u plavo posjetitelji su ujedno uživali u razgledavanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, prikazuje ljepote hrvatskog podmorja i pridonosi doživljaju dubine.

Podršku projektu pružili su ronioci ronilačkog tima DVD Jastrebarsko koji su članovi Ronilačkog kluba AdriatiCro Jastrebarsko, zatim ronioci Ronilačkog klub hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i Kluba podvodnih aktivnosti Amfora Rab koji su promovirali rad, usluge i aktivnosti kluba te brinuli za sigurnost ronilaca početnika.

Pogled u plavo je sjajna priliku za promociju ronjenja, a posebno za djecu koja se mogu u sigurnim i kontroliranim uvjetima okušati u ronjenju i na taj način im približiti ronjenje kao aktivnost, a  ujedno mogu i pogledati podvodnu izložbu fotografija koja se nalazi u bazenu. Ronjenje je izuzetno važno za očuvanje okoliša, mi u klubu KPA Amfora imamo desetak ekoloških akcija čišćenja podmorja, školujemo više od dvadesetak osoba godišnje i sve više imamo zainteresiranih mladih ljudi koji nam se pridružuju i iskazuju interes za ronjenje”, istaknuo je Dragan Perkić, predsjednik KPA Amfora Rab.

Pogled u plavo provodi se od 2010. godine, a do sada je mnogima približio ljepote ronjenja, podmorja i ronilačkih aktivnosti.

“Cilj projekta Pogled u plavo je promocija Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, promocija ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao aktivnosti, a projekt je kroz više od 90 nastupa do sada mnogima približio ronjenje te je sjajna prilika za početnike da se okušaju u ronjenju u kontroliranim i sigurnim uvjetima gdje nema morskih struja i dobra je vidljivost”, rekla je Andreja Vedrina, direktorica Agencije Plava promocija i voditeljica projekta Pogled u plavo.

Medijski pokrovitelji projekta Pogled u plavo su Morski.hr, SCUBAlife i Gorgonija.com, a provodi se uz podršku Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.).

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.