Pogled u plavo gostovao je već tradicionalno petu godinu u gradu Rabu na oduševljenje brojnih turista i građana Raba, a posebno djece koja su imala priliku prvi put uživati u svim ljepotama koje ronjenje pruža, a u cilju promocije ronjenja i ronilačkih aktivnosti.

Više od 200 Rabljana i turista uživalo je u čarima i ljepotama ronjenja tijekom dva dana trajanja manifestacije u organizaciji Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Agencije Promocija ronjenja, a besplatna probna ronjenja s ronilačkom opremom bila su omogućena za sve zainteresirane posjetitelje.

Nakon upoznavanja s ronilačkom opremom i poduke o osnovnim tehnikama i pravilima ronjenja, zaronom u montažni bazen projekta Pogled u plavo posjetitelji su uživali u razgledavanju ljepota hrvatskog podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Početnici su imali mogućnost zaroniti u potpuno kontroliranim uvjetima, a sve uz stručno vodstvo i nadzor instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, dok su se projektu sa zadovoljstvom pridružili i ronioci KPA Amfora Rab te ronioci DVD Trnje.

“U sklopu naših redovitih aktivnosti osnovali smo ronilački tim, a kako je DVD Trnje većim dijelom prisutan i na rijeci Savi, osnutkom ronilačkog tima želimo proširiti naš djelokrug rada. Instruktori ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama educirali su veći broj naših članova te je došlo do ideje da se aktivno uključimo u ronilački projekt Pogled u plavo. Ovo je za nas jedno novo područje i veselio se daljnjoj suradnji”, rekao je Filip Klinac, zapovjednik DVD-a Trnje.

Grad Rab ulaže velike napore u očuvanje čistoće Jadranskog mora pa se tako ove godine u sklopu projekta Pogled u plavo održala i ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Rab na gradskoj plaži “Banova vila” u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, KPA Amfora Rab i ronioci DVD Trnje.

Ronioci su tijekom ekološke akcije izvlačili otpad iz mora kako bi se smanjio negativan utjecaj otpada na morska staništa, a i u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode.

“Tijekom cijele godine provodimo ekološke akcije čišćenja podmorja na otoku Rabu što je od velikog značaja za ronilačke aktivnosti, a na Rabu ima doista jako puno terena gdje mogu roniti svi, od početnika do profesionalaca, more je toplo i vidljivost je sjajna.

Grad Rab ima nekoliko prekrasnih podvodnih ronilačkih lokacija, od postupnih padina, predivnih zidova, nekoliko potopljenih brodova, kao i brodova na većim dubinama za tehnička ronjenja i jedna lokacija koja ima antičko nalazište amfora.”, rekao je Dorijan Kurelić, instruktor ronjenja KPA Amfora Rab.

Projekt Pogled u plavo i Eko patrola 2021. – Rab održala se pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok su medijski pokrovitelji projekta Narodni radio, SCUBAlife magazin, ronilački web portal Gorgonija te web portal Morski.hr.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu. Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo i Agencije Promocija ronjenja.

+ posts