SēL Instrument američka je tvrtka osnovana 2013. godine, smještena u Arizoni, a usmjereni su na proizvodnju ručnih satova vrhunskih performansi.

Fokus tvrtke je na novim materijalima i novim patentima u proizvodnji robusnih mehaničkih ručnih satova. Uz svoje proizvode, SēL je razvio i značajno intelektualno vlasništvo s nekoliko patenata na čekanju i novim istraživanjima u područjima koja uključuju visokotlačno brtvljenje, toplinsku stabilnost i ublažavanje udara.

MKI OmniDiver izrađen je od titaniuma gradacije pet, konstruiran u više dijelova, a vodootporan je do fascinantnih 6000 metara. Radi se o pravom ronilačkom instrumentu dizajniranom za upotrebu u najtežim uvjetima koji se može pohvaliti mnoštvom tehničkih inovacija.

Tako je jedna od inovacija i korištenje kuglica za ležajeve od silicijevog nitrida koje klize potpuno nečujno, glatko i precizno, a znatno su otpornije od keramičkih kakve su uobičajene na ronilačkom prstenu sata. Ove kuglice jamče oštro indeksiranje u 120 položaja bez ikakvog brojača, a kretanje ronilačkog prstena je jednosmjerno. Inače, radi se o spoju koji se koristi i u motorima s unutarnjim izgaranjem što znači da je ekstremno otporan i pri visokim temperaturama.

Kućište ovog sata izrađeno je od šest dijelova i promjera je 48 milimetara te debljine samo 15 milimetara, što je prilično impresivno s obzirom na visoku razinu vodonepropusnosti. Zanimljivo je i da sat, uključujući i narukvicu i kopču, teži samo 168 grama.

Još jedna zanimljivost je i to da OmniDiver ima posebne dvostupanjske brtve s odvojenim brtvama niskog i visokog tlaka koje dinamički reagiraju na hidrostatički tlak. Naravno, automatski mehanizam koji pokreće ovaj sat zaštićen je i od udaraca pa jamči preciznost od plus/minus 10 sekundi godišnje!

Važan dio sata, posebno ronilačkog, je i kopča. Ona je na ovom satu također posebna  i naziva se SēL WavLock, izrađena je od čvrstog titana i omogućuje 24-milimetarsko podešavanje (koraci od četiri milimetra) i pomoćno produženje od 14 milimetara. To je ukupno podešavanje od 38 milimetara za koje nisu potrebni alati. Osim toga, kada je zatvoren, dizajn stavlja sve sile naprezanja na čvrstu donju pločicu od titana, umjesto na šarku i hvata se poput preklopne kopče.

SēL narukvice izrađene su od čvrstih titanijskih karika i poprečnih šipki savršeno razmaknutih kako bi blato, pijesak i sitni kamenčići mogli prolaziti radi lakšeg čišćenja. Karike su podesive pomoću uobičajenih šesterokutnih ključeva od kojih su dva uključena u komplet koji dolazi sa satom, a moguće je i skinuti ovu narukvicu i postaviti NATO platnenu narukvicu.

Krunica sata postavljena je na poziciju 6 sati (između unutarnjih ušica) radi zaštite od udara i dodatne udobnosti jer na kućištu tako nema izbočina u područjima dodira ruke ili šake. Kad sve ovo dobro razmotrimo, zaključujemo da se radi o ronilačkom satu koji s punim pravom možemo nazvati ronilački instrument, a robustan dizajn neće privući gradske šminkere. Ovaj sat kupit će “hard core” ronioci, pripadnici elitnih vojnih postrojbi i slični frajeri koji za njega žele (i mogu) izdvojiti oko 5000 eura.

+ posts