Koji je ronilački nož uistinu dobar i prikladan za Vas? Treba li Vam uopće ronilački nož? Kako ga izabrati?

Kao i svaki drugi dio ronilačke opreme i nož mora imati svoju svrhu koju će u potpunosti ispunjavati. On je tu da Vam pomogne ako se zapletete u ribarsku mrežu, travu, odbačene brodske konope… i nije mu svrha da se borite protiv morskih nemani (iako se i tu u čudnim, rijetkim situacijama može pokazati koristan). Ako se bavite tehničkim ronjenjem, uvlačite se u olupine ili podvodne špilje, ronilački nož je zaista nužan dio ronilačke opreme. No, ronite li u pitomom okruženju poput Crvenog mora, Maldiva, Karipskog mora…, nož je u Vašoj opremi tek ukras, ali nikad ga nije loše imati uz sebe. Također, u nekim je državama ronilački nož sigurnosni dio ronilačke opreme koji svaki ronilac mora imati sa sobom, a u nekim ga ne smijete nositi na zaron kako ga ne biste upotrijebili za oštećivanje koralja i slične nepodopštine. Pitanje je kako ga odabrati! Koji nož je prikladan i kojim parametrima se voditi prilikom kupovine?

Kada kupujete ronilački nož želite pronaći onaj koji odgovara vašoj vrsti ronjenja. Dakle, treba biti svestran kako bi udovoljio svim Vašim potrebama i mora se moći lako se pričvrstiti na vašu ronilačku opremu.

Oblik

Tu je podjela prilično jednostavna, imate one s tupim vrhom i one sa šiljastim. Ako ste rekreativac, tada je za Vas onaj s tupim vrhom bolji izbor. Na taj način ćete se dodatno zaštiti od slučajnih probijanja mokrog odijela. No, treba li oštrica biti ravna ili zupčasta? Zupčasti noževi su pogodniji za probijanje, rezanje čvrstih prepreka, a i duže ostaju upotrebljiviji za razliku od onih s ravnom oštricom koji će u takvim uvjetima korištenja brzo otupiti. Tu biste se trebali voditi vrstom zarona koje najčešće upražnjavate.

Ako vam niti to ne pomaže kao kriterij, tada odaberite nož s dvije različite oštrice – onaj s ravnom oštricom s jedne strane i zupčastom s druge strane.

Veličina

Ako najčešće ronite na otvorenom moru, tada ne trebate veliki ronilački nož. Zapamtite, nož nosite samo u slučaju da se zapletete u mrežu ili u neke druge objekte. U većini slučajeva, nož će Vam ostati u koricama – stoga će onaj veličine od nekih 10 – 12 centimetara biti dovoljan za sve podvodne radnje.

Svakako se prije kupovine zapitajte za što Vam nož najčešće treba pri zaronu i prema tome ga odaberite. Ako se odlučite za manju oštricu, obratite pažnju da je drška dovoljno velika da je možete kvalitetno smjestiti u ruku; ako je premala do mjere da nož nemate u stabilnom hvatu, tada Vam neće biti od koristi. I naravno, na kraju obratite pozornost na to gdje ćete ga držati.

Materijal

Čelični noževi su solidno rješenje, no treba obratiti pažnju na brojčanu specifikaciju (primjerice 400 series alloy). Naime, niža brojčana oznaka znači da će nož biti otporniji na hrđu. Svi čelični noževi će korodirati s vremenom i do određenog stupnja. Neki vrlo brzo; primjerice oni s velikim udjelom karbona koji se dodaje zbog povećanja čvrstoće sječiva i takvi noževi će zahtijevati pomnije održavanje (premazivanje silikonom ili uljem nakon zarona).

Noževi od titana su daleko bolji izbor po svim karakteristikama, no i cijena je znatno veća. Prednost noževa izrađenih od titana je između ostalog i to što se praktički ne moraju održavati. Ne sadržavaju karbon u leguri pa ne hrđaju i vrlo teško se zatupljuju. Naravno, teže se oštre.

U konačnici, ovi kriteriji upućuju na izbor titanskih ronilačkih noževa koji su sklopivi, no to ne mora biti nužno tako. Sve ovisi o vašim navikama pri zaronu. I naravno, vašoj sposobnosti da nož odaberete prema realnim potrebama koje najprije trebate prepoznati.

+ posts