Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su šesti puta po redu u sklopu međunarodne dječje eko patrole čistili podmorje Savudrijske vale.

Ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banovine. Oni su u tri dana pod vodstvom instruktora ronjenja najprije savladali osnove ronjenja, a onda pomogli u čišćenju podmorja. Svojim doprinosom čistili su podmorje u kampu Veli Jože. Mladi ronioci s područja Banovine izvukli su na desetke vreća punih otpada. U tri dana, koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banovine organizirane su brojne aktivnosti. Jedna od njih bio je i put u Umag gdje ih je sve primio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Posebnost toga putovanja bila je u tome što su djeca do Umaga stigla gliserima koje su im omogućili Honda Marine i Highfield Boats.

Čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u Luci Savudrija.

Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

Ispred organizatora roniocima se obratila direktorica Agencije Promocija ronjenja, Andreja Vedrina, te zahvalila na odazivu svim sudionicima i roniocima koji su se odazvali ovoj hvalevrijednoj akciji kao i institucijama koje godinama podržavaju provedbu same akcije. Eko akciju tradicionalno podržavaju institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Zajedno s djecom akciji vađenja otpada iz Jadrana pridružio se i državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Mario Šiljeg. “Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi. Prošlo stoljeće obilježeno je nebrigom za more pa se taj vrijedni ekosustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnog, od nepročišćenih otpadnih voda, do krutog otpada, a poglavito plastike. Mora i oceani dosegli su maksimum izdržljivosti i napori za obnovu tih ekosustava su od presudne važnosti. Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo, i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih.”, istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Sudionike je pozdravio i podržao državni tajnik ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske Tomislav Družak te istaknuo važnost ovakvih akcija kao idealnog alata za promociju čistog Jadrana kako bi se poboljšala turistička sezona. Podršku cijeloj akciji dalo je i Ravnateljstvo civilne zaštite. Zahvalnost organizatorima akcije, entuzijazmu, a posebno ideji o uključivanju djece iz potresom pogođenog područja Sisačko moslavačke županije iskazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite. Dodao je da je upravo tim činom eko akcija dobila vrijednu humanitarnu notu.

Zahvalnost ovoj akciji izrazio je i Darko But, generalni direktor Uprava za zaščito in reševanje Republika Slovenija. Jedino zajedničkim snagama naše podmorje možemo učiniti slobodno od otpada, poručio je Darko But. Sve sudionike eko patrole pozdravio je i Đenio Zadković, župan Občine Piran te istaknuo važnost suživota s obje strane granice.                                        

Čišćenje bez granica – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, SCUBAlife i Gogornija.com.

Uzvanike je pozdravio i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Uz njega sve prisutne pozdravili su i Egon Štibilj (okolje Piran), Robert Anžič (potpredsjednik Jamarske zveze Slovenije), a u ime domaćina dobrodošlicu roniocima i gostima izrazio je i voditelj Kampa Veli Jože Ivan Papac. Također, nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Dr. Auto.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se održala uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti. U eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, Javnih vatrogasnih postrojbi, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Posebnu zahvalu organizatori su uputili roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji su dali veliku podršku projektu. Tako su u ovoj akciji sudjelovali ronioci iz: RK Roniti se mora Šibenik, RK Roniti se mora Zagreb, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, VP Kutina, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Zagreb, KPA Kraljevica, KPA INA Kostrena, Dive in, KPA 3. maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka, Potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Karlovac, JVP Čakovec, JVP Opatija, RK AdriatiCro Jastrebarsko, RK Orca, Petrinja, PGD Sevnica, RK Žabac, DVD Trnje, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio te članovi državne interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

+ posts