Chirodectes maculatus je vrlo rijetka meduza i ova snimka tek je druga snimka ovog stvorenja koja je objavljena, a biće pripada rodu meduza koji uključuje najotrovniju morsku životinju na svijetu.

Ronioci koji su vidjeli ovo veličanstveno morsko stvorenje u blizini obale Queenslanda u Australiji nisu ni znali koliko rijetko biće snimaju. Kako je ovo tek drugi put da se ova vrsta meduze našla pred kamerama, snimka sada uvelike pomaže znanstvenicima da bolje razumiju ovo nedokučivo stvorenje.

Upečatljiv video prikazuje četiri različite skupine pipaka koje se vuku iza prozirnog tijela prekrivenog prstenastim mrljama različitih veličina. Unutar središta zvona može se vidjeti jarko crveni organ koji je najvjerojatnije gastrovaskularna šupljina, primarni organ probave i cirkulacije meduze.

VIDEO: Scuba Ventures Kavieng

Ova ogromna meduza poznata je kao Chirodectes maculatus – to je vrsta kutijaste meduze nazvana tako po svom obliku tijela. Ima najmanje 24 oka (četiri različite vrste očnih organa), a 2011. godine znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu pokazali su da najmanje četiri oka kod ovih meduza uvijek vire iz vode, bez obzira na to kako je ostatak životinje orijentiran. Umjesto da imaju jedan par očiju opće namjene kao većina drugih životinja, kutijaste meduze imaju nekoliko različitih vrsta očiju koje se koriste u posebne svrhe. 

Veličina zrele kutijaste meduze može varirati ovisno o vrsti. U prosjeku može imati tijelo u obliku kutije do 20 centimetara sa svake strane, dakle 40 centimetara u promjeru. Pipci se mogu protezati do impresivne duljine od tri metra, a može doseći i do dva kilograma težine.

Kutijaste meduze poznate su po tome što imaju pipke prekrivene biološkim zamkama poznatim kao nematociste – malenim strelicama napunjenim otrovom. Ljudi i životinje koji su dovoljno nesretni da im se ubrizga ovaj otrov mogu doživjeti paralizu, srčani zastoj pa čak i smrt, sve unutar nekoliko minuta od uboda. Ipak, do sada nije zabilježeno da je ova iznimno rijetka vrsta kutijaste meduze (Chirodectes maculatus) opekla i jednog čovjeka pa znanstvenici za nju samo nagađaju da je opasna.

Inače, znanstvenici su pomalo začuđeni što je ova velika meduza upadljivog izgleda snimljena do sada samo dva puta. Zapravo, ova snimka je podsjetnik da postoji mnogo toga o životu u oceanima što još nismo otkrili. Tko zna što ćemo sljedeće otkriti?