Prije četiri dana u jutarnjim satima prijavljen je nestanak ronioca u poznatom zaljevu Scapa Flow, a obalna straža odmah je pokrenula akciju potrage i spašavanja.

Poznati zaljev Scapa Flow površine je 120 kvadratnih milja i prosječne dubine od 30-40 metara, a okružen je otočjem Orkney i Južnim otocima te je bio važna sjeverna baza britanskih trupa u oba svjetska rata. Zaljev je posebno zanimljiv roniocima je je prepun olupina.

Obalna straža pokrenula je akciju potrage jer se neimenovani ronilac nije vratio na svoj ronilački čamac. Helikopteri iz Invernessa, Stromnessa i Sumburgha, zajedno sa spasilačkim timovima iz Kirkwalla, Hoya i Stromnessa surađivali su u potrazi. Osim njih, u potrazi su sudjelovali i RNLI timovi iz Stromnessa i Longhopea, a zatražena je pomoć i od obližnjih plovila. 

Operacija obalne straže službeno je završena oko 21.30 sati, nekoliko sati nakon zalaska Sunca, a škotska policija nastavlja potragu i istragu o nestalom roniocu, no sve je manje nade da je negdje živ izronio pa se pretpostavlja da je tragično stradao prilikom ulaska u neku olupinu gdje se mogao zaglaviti ili izgubiti u olupini.