U Komižu je u subotu (30.09.2023.) uplovio Hercules, istraživački brod RPM Nautical Foundation-a koji se služi najsofisticiranijom opremom za istraživanje podmorja, a radi na istraživanju olupina te zaštiti od devastiranja i krađe artefakata.

James Goold, direktor zaklade RPM Nautical Foundation održao je predavanje u Kulturnom centru Ivan Vitić u Komiži na kojem je predstavio dosadašnje projekte na olupinama u Mediteranu te načine zaštite olupina od devastiranja i krađe artefakata, ali i objasnio razloge dolaska Herculesa u Komižu. 

Naime, istraživat će ostatke olupine američkog bombardera B-24 popularno zvanog Lady Luck kod Biševa. Vjeruje se da su u olupini ostaci devet članova posade aviona pa će ga uz pomoć ronilaca i najsofisticiranije tehnike kojom raspolaže Hercules pretražiti i pokušati pronaći ostatke te ih kasnije pomoću DNK analize i identificirati.

Inače, Lady Luck bio je američki teški bombarder iz Drugog svjetskog rata (B-24H 42-52774) koji je u studenom 1944. poletio s marokanskog aerodroma prema Beču, ali je pogođena raketom, a pilot ga je čudom uspio dovesti do Visa. Izgubio je kontrolu blizu Visa i zrakoplov je pao u more istočno od otoka Biševo. Pilot, poručnik Henry T. Miller jedini je preživjeli od 10 članova posade.

Olupinu ovog zrakoplova pronašao je Siniša Ižaković, vlasnik ronilačkog centra ISSA Diving Center u Komiži, a zanimljiva je i priča o pronalasku te olupine. Naime, Siniša je za poziciju saznao od lokalnog ribara kojem su mreže zapinjale na dubini od 90 metara pa je, znajući da je Siniša iskusan ronilac (bivši pripadnih specijalnih vojnih ronilačkih postrojbi i ronilački instruktor s više od 30 godina iskustva), upravo njemu rekao za poziciju.

Siniša se u studenom 2015. uputio do rečene pozicije i zaronio na dubinu od 90 metara. Pronašao je olupinu bombardera i fotografirao neke dijelove. Kasnije je poslao fotografije Danijelu Frki, a ovaj je odmah identificirao olupinu američkog bombarder B-24 Lady Luck koji je pao u more kod Visa 17.11.1944. Siniša je nakon toga pregledao svoj ronilački kompjuter i ustanovio da je zaronio na olupinu 17.11.2015. – baš na godišnjicu pada bombardera u more!

+ posts