Riješen misterij izgubljene britanske podmornice HMS Tarpon

118

Britansku podmornicu HMS Tarpon potopio je nacistički brod Schürbek u Sjevernom moru davne 1940-te i od tada je njezino podvodno počivalište bilo tajna.

Tek 76 godina kasnije, Danski ronioci slučajno su naišli na olupinu plovila Kraljevske mornarice 70 milja od danske obale. Olupinu je u ožujku otkrio komercijalni ronilac Gert Normann iz kompanije JD Contractors, a sada je, zahvaljujući novim snimkama, po prvi puta dostupna i široj javnosti. 84 metra duga podmornica isplovila je iz Portsmoutha 5. travnja 1940. i uputila se prema Norveškoj. Pet dana kasnije podmornici je naređeno da se postavi na novu poziciju, ali od nje više nije bilo ni traga, ni glasa. Kasnije su njemački ratni zapisi otkrili kako je pogođena od njemačkog broda Schürbek te je ubrzo potonula zajedno s 59 mornara koji su bili na njoj.
Podmornica je otkrivena na oko 40 metara dubine kako leži gotovo uspravno s oba periskopa podignuta i dva očuvana propelera, a otkriveno je da je sudjelovala u napadu jer su torpedne cijevi bile prazne. Njemački mornarički zapisi pokazuju kako je HMS Tarpon dva puta gađao njemački brod, ali je oba puta promašio. Uslijedio je protunapad koji je bio koban za HMS Tarpon, a sudeći prema oštećenjima koje otkrivaju nove fotografije vjerojatno je potonula u samo nekoliko sekundi. Istraživači su otkrili kako nemaju namjeru više se vraćati na olupinu, a budući da se radi o grobu 59 mornara ostat će netaknuta i njezina točna lokacija ostat će nedostupna široj ronilačkoj javnosti.