Riječka barokomora započela s radom

72

Otvorena je nova stranica u razvoju civilne hiperbarične medicine u Hrvatskoj.

Vrijednim iskorakom, ispisujući nove stranice povijesti hrvatske medicine, riječki KBC je 25. studenoga 2016. obilježio početak rada svog Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu (CPHM). Prva je to i jedina barokomora u sustavu javnog zdravstva i znanosti. U potpunosti je opremljena poput jedinice intenzivnog liječenja te se u njoj mogu liječiti i najteži bolesnici kojima je ovakav tretman neophodan. I za dijagnostičke i terapijske potrebe van barokomore osigurana je najmodernija oprema, među kojom se osobito ističe Versajet uređaj za hidrokirurški tretman kroničnih rana. Barokomora može primiti istodobno osam pacijenata koji sjede na udobnim sjedalima, ili dva pacijenta na posebnim ležajevima.
Nakon nekoliko dana pripremnih radnji 1. prosinca 2016. primljeni su prvi pacijenti na selekcijske preglede, a 5. prosinca 2016. započeli su i tretmani u barokomori. Za rad Centra angažirani su vrhunski stručnjaci KBC-a Rijeka. “Posadu” Centra čini 19 djelatnika, od čega sedam liječnika i 12 medicinskih sestara i tehničara, sve samih vrhunskih intenzivista i kirurških sestara koje predvodi glavna sestra Emanuela Marcucci.

Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka od prvog dana rada u pripravnosti je 24 sata dnevno, a pripravnost će održavati kontinuirano cijele godine, kako za nastradale ronioce, tako i za sva ostala hitna stanja (trovanja ugljičnim monoksidom, plinske gangrene, teške traumatske ozljede i drugo). U slučaju ronilačke nesreće hitna pomoć će dovesti nastradale ronioce na hitni medicinski prijem lokaliteta na Sušaku gdje će se neodložno učiniti neophodna dijagnostička obrada i pozvati pripravni tim barokomore. Na isto mjesto trebaju doći i ronioci koji sami potraže pomoć.

Više o riječkoj barokomori možete saznati u 26. broju SCUBAlife magazina (u prodaji od 21.12.2016.).

+ posts