U manje od 30 godina populacija ribe lava dramatično se proširila i zahvatila istočnu obalu SAD-a, Bermuda, čitavu karipsku regiju te Meksički zaljev.

Brzina kojom se ta invazivna riba razmnožava po oceanima izaziva zabrinutost da će se proširiti i na druge dijelove Atlantika. Tako se, prema posljednjim vijestima, već proširila i do Brazila te je znanstveni časopis PloS One već objavio izvještaj o njenoj pojavi u tamošnjim vodama.
Invazija ove izvorno indo-pacifičke ribe na sjeverozapadni Atlantik desila se iznimno brzo što bi moglo izazvati jedan od najnegativnijih ekoloških učinaka na oceane. Očekivalo se da će se s vremenom pojaviti na istočnim obalama Južne Amerike, ali nitko nije očekivao da će tako brzo doći do Brazila.

Podsjetimo, ova vrsta opasna je zbog svojeg otrova i svoje agresivnosti te negativnog utjecaja na hranidbeni lanac gdje god da se pojavi. U konačnici, najveća opasnost od nje leži u tome što može dovesti do propadanja grebena jer se ona najčešće nastanjuje u tim područjima. Prema analizama stručnjaka, populacija ribe lava nađena u Brazilu genetički je ista onoj koja se nalazi na Karibima.