RAB DIVE OFF 2011: Napravljena selekcija freedivera za SP

120

Završio je još jedan Rab dive off, međunarodno dubinsko natjecanje, četvrto po redu, protekli vikend od 1. do 3. srpnja u Loparu.

Natjecanje je bilo predviđeno za petak i subotu u dvije discipline od moguće tri: constant weight, constant bez peraja te free immersion. Nažalost, ružno vrijeme i konstantno puhanje bure onemogućilo je održavanje natjecanja u petak i subotu, stoga je natjecanje održano u nedjelju i to u samo jednoj disciplini po natjecatelju.

Sudjelovalo je dvadesetak natjecatelja, europskih ronilaca na dah iz Portugala, Francuske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Hrvatske boje branili su Tomo Vrdoljak, Vedrana Vidović, Božidar Petani, Josip Zekan, moja malenkost te Mia Rizner koja je bila i u ulozi organizatora. Hrvatskim roniocima na dah ovo natjecanje značilo je selekciju za svjetsko Aida dubinsko prvenstvo u Grčkoj u devetom mjesecu, a reprezentaciju će činiti Tomo Vrdoljak, Josip Zekan, Božidar Petani te Magda Milas.

Trodnevno iščekivanje natjecanja, pripremanje savršene forme za uron vodeći računa ponajprije o prehrani bez proteina i masti, sve prijavljene natjecatelje vidno je iscrpilo. Konačno održavanje natjecanja u nedjelju za većinu natjecatelja nije bilo uspješno, zbog hladne vode, iscrpljenosti te predugog tempiranja prehrane namijenjene natjecateljskom ronjenju na dah. Najave su se svjesno smanjivale dan prije, a na samom danu natjecanja velik broj natjecatelja nije uspio zaroniti do najavljene dubine. Tomo Vrdoljak i Božidar Petani pokušali su postaviti nove nacionalne rekorde u disciplini bez peraja, no nažalost ni jednome nije pošlo za rukom. Novu priliku imat će na svjetskom prvenstvu u Grčkoj u rujnu.

Naše apneašice osvojile su prva mjesta u sve tri discipline, Vedrana Vidović u disciplini s monoperajom, Mia Rizner u disciplini free immersion te Magda Milas u disciplini bez peraja.

U muškim kategorijama prvo mjesto u free immersion disciplini osvojio je Slovenac Antonio Koderman, Portugalac Francisco Gautier zlato u constant weight disciplini te Slovenac Samo Jeranko zlato u disciplini bez peraja.

Na natjecanju su sudili Aleksandar Karjuk iz Srbije, Mario Rott iz Austrije te Melita Adany iz Hrvatske, dok su safety ronioci bili Izraelac Gidi Golan te Hrvati Roman Basanić i Vedran Tikvina. Foto trenutke natjecanja zabilježili su Ranko Frka te Dražen Gorički.

 

 

+ posts