Prve fotografije potopljene fregate HMAS Adelaide

128

Australski mediji objavili su prve fotografije fregate HMAS Adelaide koja je 2010. godine potopljena kod plaže Avoca u Novom Južnom Walesu, kako bi nakon 28 godina vojne službe poslužio kao umjetni greben i odredište za znatiželjne ronioce.

Potapanje je izazvalo veliku buru među ekološkim aktivistima, koji su sudski tražili da se s broda najprije ukloni boja i žice s trupa. Time je njegovo potapanje bilo samo odgođeno, da bi 13. travnja 2010. godine australske vlasti konačno to i učinile pred desetcima tisuća znatiželjnika. Zanimljivo je da je na sam dan potapanje kasnilo, jer su se pojavili dupini koji su tražili hranu u zabranjenoj zoni potapanja. Nakon što su otplivali, brod je dignut u zrak te mu je trebalo manje od minute da nestane s površine. Prvi ronioci su izjavili kako HMAS Adelaide nije mogao bolje potonuti. Danas leži na 30 metara dubine te predstavlja jedan od umjetnih grebena za koji se vlasti nadaju da će privući mnoge ronioce. Još uvijek nije određena naknada koju će ronioci plaćati za uron državi Novi Južni Wales, ali se zna koliko će se plaćati ronilačkom klubu. Dakle, dvostruki uron s uključenim punjenjem boca i posuđenim olovnim utezima koštat će 137 dolara, plus spomenuta naknada. Ako želite dvostruki uron s unajmljenom kompletnom opremom to će vas stajati 165 dolara plus naknada. Naravno, svi će ronioci morati imati položen tečaj po nekoj od međunarodno priznatih svjetskih asocijacija (o međunarodnim ronilačkim asocijacijama u našoj regiji možete više saznati u trećem broju  SCUBAlife magazina).

http://www.youtube.com/watch?v=C3f2kb3SpiE

Prema službenim podacima, brod leži na 32 metra dubine, što znači da je nadgrađe broda na dvadesetak metara dubine, dakle dostupno je i početnicima. Vidljivost može varirati od tri metra po olujnom vremenu do 30 metara kad je vrijeme dobro. Tipična je vidljivost 15 do 25 metara ljeti a zimi raste na 20 do 40 metara. Tijekom toplijeg razdoblja možete roniti u mokrom odijelu od tri do pet milimetara, ali ako se spremate na dublji uron trebat ćete dodatnu zaštitu. Zimi bi to obavezno trebala biti kapuljača i rukavice te deblje odijelo, a nije na odmet i suho odijelo. Najbliža hiperbarična komora nalazi se u bazi Kraljevske Australske mornarice u obližnjem Balmoralu, te u bolnici u Randwicku.