Prva društvena mreža za ronioce

20

Kompanija s Tajvana Deepblu Inc. lansirala je na web beta verziju prve na svijetu društvene mreže namijenjene ronilačkoj zajednici.

Lansiranjem mreže “Deepblu” dobivena je jedinstvena platforma za razmjenu, diskusiju ili dijeljenje trenutaka pod vodom, ističu u kompaniji, a ujedno ima i sve funkcionalnosti moderne društvene mreže, s opcijama kreiranja profila, praćenja prijatelja i organizacija, diskusijama, komentiranjem, “lajkanjem” i dijeljenjem.
“Gledajući trenutnu interakciju u ronilačkoj industriji lako je vidjeti koliko je fragmentirana. Naš konačni cilj je spajati ronioce, ronilačko poslovanje i borce za zaštitu okoliša kako bi ronjenje bilo uzbudljivije”, kaže suosnivač i glavni izvršni direktor Deepblua James Tsuei. Jasno, na mreži se može otvoriti profila koji sadrži, uz ronilački certifikat, i digitalni dnevnik ronjenja te pregled svih ronilačkih avantura koje korisnik želi podijeliti s prijateljima ili širom javnošću. Ronilački logovi na Deepbluu mogu se kreirati ručno ili automatski s određenih ronilačkih kompjutera, odnosno preko otvorenog softvera Subsurface. Na prvi pogled, ronilački logovi na ovoj mreži jako su lijepo dizajnirani, jasno, mogu se dodati slike i video snimke, kao i priče, odnosno opis opreme i uvjeta ronjenja te se može “tagirati” ronilačke partnere. Pored uobičajenog praćenja događanja na stranici postoje i već zadane grupe, ali korisnici mogu otvarati i svoje vlastite.
Deepblu je dostupan na web preglednicima desktop kompjutera te na mobilnim verzijama za Android i iOS. Za siječanj je predviđeno lansiranje nove opcije nazvane “Planet Deepblu”, interaktivne mape s više od 10.000 ronilačkih lokacija u svijetu.

+ posts