Informacije o neurološkom statusu ozlijeđenog ronioca bit će korisne medicinskom osoblju, ne samo u odlučivanju o početnom tijeku liječenja, već i o učinkovitosti liječenja.

Ispitivanje središnjeg živčanog sustava ozlijeđenog ronioca ubrzo nakon nesreće može pružiti vrijedne informacije liječniku odgovornom za liječenje. Neurološki pregled na licu mjesta je jednostavan za naučiti i može biti proveden od strane pojedinaca bez medicinskog iskustva. Izvršite što je moguće više dijelova pregleda, ali ne dopustite da on ometa evakuaciju ozlijeđenog ronioca. Provedite sljedeće korake redom te pratite vrijeme i rezultate.

  • Provjerite orijentaciju! Zna li ronilac kako se zove i koliko mu je godina? Zna li gdje se trenutno nalazi? Zna li koji je dan, mjesec i godina? Iako se čine priprostim, odgovori na ova pitanja mogu otkriti zbunjenost i dezorijentaciju. Ne preskačite ih!
  • Provjerite oči! Provjerite može li ronilac izbrojiti koliko prstiju pokazujete te ponovite pokus s dva ili tri različita broja prstiju. Pogledajte jesu li u očima vidljive neke nepravilnosti. Provjerite mobilnost i usredotočenost svakog oka te potom očiju zajedno, učinite to pomoću prsta ili olovke koje ćete pomicati lijevo-desno, gore-dolje te naprijed-nazad prilikom čega oko/oči trebaju pratiti objekt, a ne preskakati s jedne na drugu stranu. Provjerite može li ronilac identificirati neki udaljeni objekt. Provjerite jesu li obje zjenice iste veličine.
  • Provjerite lice! Zatražite ronioca da napući usne te provjerite imaju li pritom obje strane lica istu grimasu. Potom mu primite čeljust i zatražite ga da stisne zube kako biste provjerili kontrahiraju li se mišići jednako. Uputite ronioca da zatvori oči dok ga lagano dodirujte prstima preko čela i lica kako biste bili sigurni da je osjetljivost lica prisutna i jednaka na svim dijelovima.
  • Provjerite sluh! Odmaknite ruku na otprilike pola metra od uha ronioca te pucnite prstima i isto ponovite s drugim uhom. Provjerite pucketajući prstima prilikom udaljavanja i približavanja jednome i drugome uhu je li sluh jednako dobar na oba uha. Ponovite provjeru nekoliko puta te usporedite rezultate s vlastitim sluhom. Ovu je provjeru najbolje činiti u najtišem mogućem dijelu prostora u kojemu se nalazite kako biste dobili što preciznije rezultate i procjenu.
  • Provjerite refleks gutanja! Promatrajte miče li se adamova jabučica gore-dolje prilikom gutanja.
  • Provjerite jezik! Zamolite ronioca da isplazi jezik prilikom čega promatrajte je li on točno na sredini ili ga „zanosi“ u jednu stranu.
  • Provjerite jakost mišića! Pritisnite rukama ramena ronioca i naputite ga da slegne ramenima kako biste provjerili rade li oba ramena jednakom silinom. Provjerite ruke ronioca stavljajući mu laktove u visinu s ramenima, dlanove s rukama i dodirivanjem prsa. Uputite ronioca da se odupre dok mu podižete ruke te ih gurate natrag, gore i dolje. Silina kojom se opire trebala bi biti jednaka u obje ruke u svim smjerovima. Na isti način provjerite i jačinu nogu. Neka ronilac legne i neka se odupire dok mu Vi noge vučete gore, odnosno gurate u obje strane i prema dolje. Promatrajte je li otpor jednak u obje noge prilikom svih radnji.
  • Provjerite percepciju osjeta! Provjerite obje strane laganim dodirivanjem kao što je učinjeno na licu. Započnite na vrhu tijela i usporedite strane dok se krećete prema dolje da biste pokrili cijelo tijelo. Prilikom provjere ronilac treba imati zatvorene oči i davati Vam povratne informacije o tome što i koliko osjeti u kojemu dijelu tijela prije nego prijeđete na drugi.
  • Provjerite balans i koordinaciju! Budite pripravni zaštititi ronioca od ozljeda prilikom ove provjere. Neka ronilac hoda ravno po crti gledajući ispred sebe. Zatim neka hoda naprijed i nazad par metara, a Vi obratite pozornost na to pogledava li u pod ili se pridržava prilikom hoda. Zatim, neka stoji uspravno i drži stopala zajedno te zatvori oči i ispruži ruke ravno ispred sebe dlanovima prema gore. Ronilac bi trebao moći održavati ravnotežu, ako je platforma na kojoj se nalazite stabilna. Ruke držite oko njega (pritom ga ne dodirujući) kako biste ga mogli uhvatiti ako izgubi ravnotežu. Zatim ispružite prst otprilike na pola metra od roniočevog nosa i zamolite ga da svojim kažiprstom neprestano dodiruje svoj nos te zatim Vaš prst koji ćete pomicati. Provjerite koordinaciju nogu zamolivši ronioca da petom jedne noge klizi niz cjevanicu druge zatvorenih očiju. Prilikom toga ne bi trebao imati drhtave pokrete ili migoljiti s jedne na drugu stranu.

Najbitnije je provjeriti orijentaciju, jakost mišića, ravnotežu i koordinaciju pa te provjere obavite prve, ako znate da nećete stići obaviti sve. Zabilježite sve nepravilnosti koje ste uočili jer one mogu ukazivati na ozlijede središnjeg živčanog sustava. Test ponavljajte svakih 30 do 60 minuta prilikom čekanja kako biste pratili eventualne promjene. Sve prikupljene informacije proslijedite medicinskom osoblju odmah po njihovu dolasku.

+ posts