Američki Razarač USS Johnston koji je potopljen tijekom bitke u zaljevu Leyte 25. studenog 1944. godine pronađen je na dubini od 6100 metara.

Olupina USS Johnston nalazi na dnu mora kod Filipina gdje su se američke snage borile da oslobode svoju tadašnju koloniju od japanske okupacije. Američki istraživački tim tvrtke Caladan Oceanic koju vodi poduzetnik, istraživač i umirovljeni američki pomorski časnik Victor Vescovo potvrdio je da se radi o olupini koja se nalazi na dosad najvećoj dubini na kojoj je pronađena neka olupina.

Olupinu je snimilo podvodno vozilo s posadom, fotografiralo je i analiziralo. USS Johnston nalazi se na dnu mora kod otoka Samar, a zaron podmornicom obavljen je prošlog mjeseca.

USS Johnston dug je 115 metara, a lokacija olupine u Filipinskom moru potvrđena je 2019. godine zahvaljujući drugoj ekspediciji, ali tada njihovo podvodno vozilo bez posade nije imalo mogućnost dubljeg zarona. Ova ekspedicija je snimila dvije trećine prednjeg dijela broda, a taj dio stoji uspravno i netaknut je.

Inače, od 327 članova posade broda potapanje je preživio 141 član. 50 članova posade stradalo je odmah u napadu na brod, 45 je podleglo povredama na splavovima za spašavanje, 92 osobe (uključujući kapetana Ernesta Evansa) bile su žive u vodi nakon potonuća broda, ali se za njih kasnije više nije čulo.

Oznaka 557 na trupu broda još je vidljiva, a raspoznaje se i njegovo naoružanje. USS Johnston tijekom borbe pretrpio je veliku štetu kada ga je napao japanski ratni brod Yamato.

+ posts