Britanska podmornica H.M.S. Triumph koja je nestala 1942. godine pod nerazjašnjenim okolnostima pronađena je u Egejskom moru.

Potraga za ovom podmornicom čija je sudbina obavijena velom tajne trajala je gotovo 25 godina, a sada je pronađena na dubini od 203 metra nekoliko desetaka kilometara od  obale. U dosadašnjim traženjima ove podmornice sudjelovali su razni timovi iz mnogih država, a pronašao ju je grčki tim istraživača kojem je na čelu Kostas Thoktaridis. On je izjavio da je ovo bila najkompliciranija i najskuplja misija u kojoj je sudjelovao.

HMS Triumph bila je podmornica T-klase koja je sudjelovala u vojnim operacijama u Egejskom moru i drugdje na europskom ratištu tijekom Drugog svjetskog rata sve do svog misterioznog nestanka 1942. godine.

Kada je HMS Triumph potonuo sa sobom je odnio i 64 podmorničara, a u desetljećima nakon njegova nestanka pojavile su razne teorije o uzroku stradavanja i potonuća. Kako je podmornica bila uključena u tajne operacije u Egejskom moru koje su uključivale i infiltraciju te izvlačenje grčkih partizana i britanskih obavještajaca tijekom raznih misija diljem regije, teorije o nestanku su brojne, a posljednji put je HMS Triumph uočena 9. siječnja 1942. oko četiri nautičke milje jugoistočno od Sounija.

Sada kada je podmornica otkrivena istraživači se nadaju da će konačno moći shvatiti što se dogodilo s nesretnom podmornicom i članovima posade. Tako su istraživači koji su otkrili posljednje počivalište HMS Triumpha već zauzeti pokušajima otkrivanja što je uzrokovalo potonuće podmornice.

Za sada su primijetili da se podmornica nalazi na dnu mora nagnuta osam stupnjeva udesno, a činjenica da su periskopi spušteni i šahtovi zatvoreni ukazuje na to da je HMS Triumph bio u dubokom zaronu u posljednjim trenucima. Kontrole dubine i smjera su poravnate, što sugerira da se održavala konstantna dubina. Čini se da je krajnji uzrok potonuća bila eksplozija na prednjem dijelu podmornice, ali znanstvenici još ne mogu utvrditi uzrok te eksplozije.

+ posts