Inženjeri tvrtke Atomic Aquatics osmislili su prilično nekonvencionalan dizajn drugog stupnja ronilačkog regulatora kako bi stvorili najprirodniji regulator disanja za sve stavove ili položaje ronjenja.

Tradicionalni regulatori u nekim položajima imaju povećan otpor pri disanju, a TFX svojim dizajnom eliminira razlike zbog promjene položaja i daje roniocima sofisticiranu isporuku zraka uz dramatično smanjen napor pri udisanju.

U Atomicsu su razvili radikalan vanjski dizajn uravnotežen s novim unutarnjim inženjeringom kako bi postigli prirodniji stil i bolje performanse disanja. Postavljanje ispušnog ventila u središte inhalacijske dijafragme rezultiralo je poboljšanom razlikom tlaka i minimaliziralo učinak vodenog stupca. Zato je TFX znatno manje osjetljiv na različite stavove (položaje ronioca u vodi) koji se javljaju tijekom ronjenja.

Novi regulator uključuje i mnoge druge značajke koje su već dostupne na drugim modelima regulatora Atomic Aquatics. Tako TFX Titanium dolazi s metalnim komponentama drugog stupnja izrađenim potpuno od titana, a prvi stupanj minimalističkog dizajna izrađen je od čvrste legure titana s dva visokotlačna i pet niskotlačnih otvora na zakretnoj kapici. Novi dizajn vijka omogućuje pričvršćivanje prvog stupnja na ronilačku bocu samo jednim okretajem, a uključeno je i patentirano Atomic Aquatics Comfort Swivel crijevo.