Pronađen nosač aviona USS Independence CVL-22

214

U blizini kalifornijskog otočja Farallon pronađena je odlično očuvana olupina nosača aviona iz Drugoga svjetskog rata.

Radi se o brodu USS Independence CVL-22 koji je na morskome dnu od 1951. godine, a unatoč tome “nevjerojatno je očuvan”, kažu u Američkoj nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu NOAA. Ta je institucija, u suradnji s jednom privatnom kompanijom i američkom mornaricom, potvrdila lokaciju i očuvanost USS Independencea, vodećeg broda svoje klase manjih nosača aviona. Ti su nosači igrali veliku ulogu na pacifičkom bojištu tijekom Drugoga svjetskog rata.

Brod se nalazi na više od 800 metara dubine, a jasno su vidljiva oplata broda i paluba za avione te čak i jedan avion u spremniku. Za njegovo lociranja koristilo se autonomno podvodno vozilo naziva Echo Ranger, pomoću kojega je napravljena i 3D sonarska mapa broda.
Inače, na tom se području inače nalazi 300-tinjak različitih olupina. Sam USS Independence bio je u operacijama na središnjem i zapadnom Pacifiku od studenog 1943. do kolovoza 1945. Kasnije se našao u skupini od preko 90 plovila koja su korištena u testiranjima atomskih bombi 1946. na atolu Bikini. Nakon što su proučeni učinci te bombe na brod USS Independence, 1951. odvučen je na pučinu i potopljen.