National Geographic Pristine Seas pokreće ekspediciju koja za cilj ima povećanje zaštite Tihog oceana, ali i drugih morskih područja diljem svijeta.

Znanstvenici koji proučavaju sve, od morskih pasa do algi, prikupit će informacije o stanju oceana kako bi pomogli raznim državama identificirati koja su područja najbolje zaštićena te kako tu zaštitu proširiti na dobrobit njihovih stanovnika, gospodarstava, bioraznolikosti i klime.

Ekspediciju će predvoditi vrsni znanstveni ronilac i polarni istraživač Paul Rose koji je proveo desetljeće kao zapovjednik baze istraživačke postaje Rothera na Antarktici za British Antarctic Survey.

Pristine Seas osnovan je prije 15 godina i surađuje s lokalnim zajednicama, autohtonim narodima, vladama i drugim partnerima kako bi zaštitio vitalna mjesta u oceanu koristeći jedinstvenu kombinaciju istraživanja, angažmana zajednice, rada na politici i strateških komunikacija i medija. Od 2008. proveo je 38 ekspedicija diljem svijeta i pomogao uspostaviti 26 morskih rezervata koji se protežu na više od 6,5 milijuna četvornih kilometara.

+ posts