Već tradicionalno osmu godinu za redom hrvatski i slovenski ronioci zajedno će čistiti podmorje u Savudrijskoj vali, a akciji su se ove godine priključili i najmlađi, djeca u dobi od sedam do 17 godina starosti.

Tijekom predstojećeg vikenda (od 2. do 4. lipnja 2023.) više od 50 djece iz potresom pogođenog područja Gline, zatim ratom pogođenog područja Ukrajine te djeca nagradnog natječaja podružnice Vladimir Nazor sudjelovat će u čišćenju podmorja uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.

Više od 70 hrvatskih i slovenskih ronioca čistiti će obje strane zaljeva – slovensku i hrvatsku  te će uklanjati krupni otpad u Luci Savudriji, Luci Piran, dok će djeca zajedno s roniocima čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože i tako učiti o izgradnji boljeg odnosa prema moru u budućnosti.

Akcija povezuje sve generacije i susjedne zemlje s ciljem zaštite prirode i okoliša, očuvanja prirodnih ljepota Jadranskog mora te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te će se priključiti više od 20 klubova i udruženja, Javne vatrogasne postrojbe te Civilna zaštita Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Eko patrola Čišćenje bez granica – VIII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic i PGD Piran, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Grada Umaga i Grada Pirana.

Osim ekološkog i humanitarnog karaktera eko akcija ima i edukativan učinak te će djeca tijekom tri dana trajanja akcije sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru te edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem, opremi za sigurnu plovidbu, a kroz edukativne programe učit će o važnosti zaštite prirode.

Kako bi motivirali djecu za organiziranom tjelesnom aktivnošću djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima na moru, a u cilju poticanja djece na organizirano bavljenje vodenim aktivnostima.

Medijski pokrovitelji ekološke akcije čišćenja podmorja su Morski.hr, SCUBAlife, Gorgonija.com, a veliki doprinos realizaciji akcije dali su Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield Boats i Frigo Marine d.o.o.

+ posts