Najuspješniji hrvatski ronilac na dah i višestruki rekorder Goran Čolak pridružio se virtualnom izazovu organizacije Green Sail kojim će se danas, 8. lipnja 2020. godine, obilježiti Svjetski dan oceana u samo pet minuta.

Ekološka organizacija iz Splita pokrenula je globalnu internetsku kampanju Green Sail Takes 5! u cilju provođenja kratke akcije čišćenja diljem svijeta čije rezultate svi sudionici mogu podijeliti na društvenim medijima i tako pomoći u zaštiti naših mora i oceana u nepunih pet minuta. Kampanja potiče sve zainteresirane na kratku pauzu 8. lipnja, bez obzira gdje žive u svijetu, tijekom koje će skupiti pet komada otpada i na društvenim mrežama objaviti fotografiju svog doprinosa tagirajući #GreenSailTakes5. Tako svatko može postati dio globalnog virtualnog izazova u samo nekoliko minuta svog vremena.

Kao netko tko je i osobno i profesionalno povezan s morem Goran se nije samo pridružio akciji, već je pozvao i ostale da isto učine 8. lipnja za Svjetski dan oceana i time podignu svijest o važnoj ulozi koju naše more i oceani imaju u priči održivog razvoja našeg svijeta.

Imajući na umu da više od 90% otpada koji se nalazi u našim morima i oceanima dolazi s kopna, ali i da između 50% i 85% kisika dolazi iz oceana, svi imamo obvezu održati naša mora i oceane čistim i sigurnim za budućnost. Ovogodišnji Svjetski dan oceana jedinstvena je prilika da se to učini u cijelom svijetu i u što kraćem roku. Virtualni izazov organizacije Green Sail može ispuniti bilo tko i bilo gdje u svijetu, pojedinačno ili u grupama jer je potrebno odvojiti samo malo vremena i pokupiti pet komada otpada iz svoje lokalne zajednice kako bi se spriječilo da tih istih pet komada otpada naposljetku dospije u naše vode.

Poput Gorana, sudionici se mogu uključiti u inicijativu pridruživanjem virtualnoj zajednici iz cijelog svijeta (Hrvatske, BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Meksika, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Češke Republike, Kambodže, itd.) koja se okupila u Facebook grupi u kojoj su se prije 8. lipnja i odvijanja virtualnog događaja dijelile korisne informacije o ovom globalnom petominutnom izazovu.

Dodatne detaljne informacije o ovoj virtualnoj inicijativi mogu se naći na službenoj stranici organizacije Green Sail i službenoj Facebook stranici.

+ posts