Svi mi danas olako shvaćamo podvodnu fotografiju.

Mnogi ronioci već su se i okušali u tim vodama, no što uistinu znate o povijesti podvodne fotografije? Donosimo vam kratak pregled najvažnijih trenutaka u povijesti podvodne fotografije.

1856. godine snimljena je prva “podvodna” fotografija. Autor ove fotografije bio je William Thompson, no za snimanje fotografije nije morao zaroniti. Napravio je improvizirano kućište u koje je stavio kameru i cijelu aparaturu spustio na nekih pet metara duboko dno. Od dva pokušaja, uspio je drugi i ovaj je Englez bio jako zadovoljan rezultatom.

1893. godine Louis Boutan razvija sirovo kućište i snima prvu ronilačku fotografiju, odnosno prvu podvodnu fotografiju stvarno snimljenu prilikom ronjenja.

1916. godine predstavljen je američki nijemi film “20 000 milja pod morem” u kojem je prikazana prva pokretna podvodna fotografija, odnosno podvodni video.

1923. godine Charles Martin u tandemu s botaničarom W. H. Longleyom objavljuje prvu podvodnu fotografiju u boji u National Geographicu. Fotografija je prikazivala koralje i ostali podvodni život Florida Keysa.

1950. godine francuski je fotograf Henry Broussard napravio prvo komercijalno podvodno kućište i nazvao ga “Tarzan”, a u njega ste mogli smjestiti “Foca” kameru.

1954. godine talijanski redatelj Folco Quilici objavio je prvi dugometražni podvodni dokumentarni film originalnog naziva “Sesto Continente”, odnosno “Šesti kontinent”.

1956. godine Jacques-Yves Cousteau i francuski filmski redatelj Louis Malle stvorili su film “The Silent World” (Tihi svijet) koji osvaja glavnu nagradu “Palme d’Or” na festivalu u Cannesu.

1965. godine prvi put je prikazan film “Thunderball” koji je prvi film o Jamesu Bondu koji sadrži podvodne scene. Te scene snimljene su na Bahamima.

1970 – ih godina David Doubilet predstavlja svijetu “split images” i “fisheye” objektiv.

1984. godine fotograf Chris Newbert objavio je “Within a Rainbowed Sea”, knjigu koju je Ronald Reagan odabrao kao dar za japanskog cara Hirohita. Ova je knjiga prvi puta pokazala kako podvodna fotografija može biti i umjetnost, a ne samo znanost.

1984. godine izašla je i “Nikonos V”, crno-narančasta kamera koja je svojom cijenom podvodnu fotografiju približila rekreativnim roniocima.

1996. godine umro je film i rodilo se digitalno doba. Sve kamere s film zamjenjuju one s nekim vrstama kratkoročne ili pak prijenosne memorije/memorijske kartice.

2001. godine dokumentarna serija “The Blue Planet” otvorila je svijetu oči dopustivši svima zaron i pogled u dubine i prostranstva oceana.

2000 – ih godina žarulje sa žarnom niti zamijenjene su LED žaruljama pa su podvodne fotografije u mračnim okruženjima mnogo svjetlije i jasnije.

2002. godine osnovana je tvrtka GoPro te tako svojom pristupačnom cijenom i konceptom zauvijek promijenila svijet podvodne fotografije učinivši je dostupnom i mogućom gotovo svima.

2008. godine Canon je predstavio “EOS 5D Mark II” koja nudi i mogućnost ozbiljnog snimanja videozapisa.

2010 – ih godina napredak u tehnologiji daljinskog upravljača omogućio je opsežno istraživanje dubokih mora, uključujući značajne ekspedicije iz Nautilusa, istraživačkog broda Roberta Ballarda i NOAA-e, ekspedicije čiji videozapisi i dan danas dijele mase ljudi putem društvenih mreža.

2012. godine redatelj James Cameron dotaknuo je najdublje mjesto Marijanske brazde i sve prikazao filmom “Deepsea Challenge 3D”. Iste godine A. B. Casagrande IV napravio je “bite cam”, GoPro kameru obloženu pjenom i kućištem od pleksiglasa kako bi snimio unutrašnjost ralja velike bijele psine za “Tjedan morskih pasa” za Discovery Channel.