Potapanje tankera na Malti

Najnoviji umjetni greben na Malti

263

Najnovije kultno mjesto za ronjenje na Malti je 60-metarski tanker koji je prešao put od nasukanog broda do najnovijeg umjetnog grebena.

Tanker Hephaestus se 10. veljače 2018. nasukao uz obalu Qawre, a promatrači su se divili golemom tankeru nasukanom na obalu. To je čak postao najfotografiraniji prizor na Malti 2018. godine. No, taj prizor mogao je ostaviti velike posljedice za okoliš pa je Cassar Marine Group požurila na lice mjesta i zaustavila izlijevanje tekućina iz tankera. Dizelsko gorivo je ispumpano i svi masni ostaci su temeljito očišćeni, a brod pokrpan i pripremljen za tegalj. Cassar Marine Group pod vodstvom ERA-e i Transporta Malta oteglili su tanker i usidrili ga na Cassarov 130-metarski plutajući dok za dugoročne popravke.

No, činilo se da je ljudima nedostajao veliki tanker koji je dobio mnogo medijske pozornosti i posjetitelja. To je navelo ronilačku udrugu PDSA da se angažira i u suradnji s Turističkom zajednicom Malte potopi plovilo te od njega napravi ronilačku atrakciju! Tako je 29. kolovoza 2022. Hephaestus dovučen u Xatt L-Aħmar na Gozu kako bi započeo svoje novo putovanje kao ronilačka atrakcija. Cijeli projekt potapanja sponzorirala je Turistička zajednica Malte.

Inače, ovo za Maltu nije neka posebnost jer je pametno osmišljena i državom upravljana politika potapanja isluženog brodovlja radi potreba ronilačkog turizma na Malti već dala svoje rezultate. Iako se ne radi o nekoj revolucionarnoj ideji koja se ne primjenjuje i na mnogim drugim lokacijama, upravo je na Malti ona označila prekretnicu u razvitku turističkog ronjenja. Poštujući relativno jednostavne standarde i ekološke smjernice o utjecaju potapanja brodova na podmorje, malteške vlasti su uvidjele da im takvi projekti ne mogu donijeti gotovo nikakve štete, a višestruko donose izravnu i neizravnu korist, od banalnog rješavanja plutajućeg “otpada” i smanjenja troškova rezališta pa do multiplicirajućih učinaka u smislu razvoja turizma. Tako je danas Malta danas četvrta zemlja u Europi po prihodima od ronilačkog turizma, a do prije petnaestak godina bila je gotovo nepoznata kao ronilačka destinacija.

Više o malteškim ronilačkim lokacijama i ronjenju na Malti možete saznati u trećem i 37. broju SCUBAlife magazina.