Razglednice i pisma polako su naša prošlost i gotovo ih nitko više ne koristi.

Ipak, čini se da ispod površine i nije tako. Naime, podvodni poštanski sandučići (ili poštanski uredi) postaju popularni i roniocima je zanimljivo poslati dobru staru razglednicu iz podvodnog poštanskog ureda. Takve mogućnosti za sada postoje na četiri mjesta na svijetu, a čini se da su u planu i na još nekim lokacijama. Tako dobru staru razglednicu (ili čak i pismo) možete poslati iz podvodnog poštanskog ureda u Japanu, Norveškoj, Maleziji ili Vanuatuu.

Susami (Japan)

Poštanski sandučić pod vodom u zaljevu Susami nalazi se na dubini od 10 metara. Ronioci mogu kupiti vodootporne razglednice i vodootpornim flomasterom napisati sadržaj te razglednicu ubaciti u podvodni sandučić. Postavljen je davne 1999. godine, a registriran je kao i svi ostali službeni sandučići za prikupljanje pošte. Pošta se iz podvodnog sandučića prikuplja svakog dana i šalje na adrese kao i iz ostalih poštanskih ureda u Japanu.

Otok Hideaway (Vanuatu)

Poštanski sandučić na ovom otoku postavljen je 2003. godine na dubini od tri metra. Posjetitelji također mogu ubaciti vodootporne razglednice u njega, ili zamoliti djelatnika da zaroni umjesto njih i ubaci poštu. Naravno, pošta se iz ovog sandučića također otprema svakog dana.

Risor (Norveška)

Ovaj poštanski ured funkcionira malo drukčije od ostalih. Naime, nalazi se pokraj pristaništa, a posjetitelji mogu svoju poštu ispustiti u njega. Kasnije se sandučić prazni u vodootporne vreće te se pošta prenosi u poštanski ured u kojem dobije poseban žig i kreće dalje u otpremu. Osnovan je 2004. godine uz pomoć lokalnog ronilačkog kluba.

Pulau Layang-Layang (Malezija)

Ovaj podvodni poštanski ured osnovan je 2015. godine, a nalazi se na dubini od 40 metara. Radi se o najdubljem poštanskom uredu na svijetu, a ako želite poslati svoju razglednicu iz njega morate imate odgovarajuće ronilačke kvalifikacije (AOWD). Nakon što ubacite vodootpornu razglednicu u njega ona će dobiti poseban žig koji će primateljima pošte jasno dati do znanja da im je razglednica poslana iz malezijskog podmorja.