Pogledajte rijedak prizor rađanja kita ulješure

149
foto: screenshot YouTube

Svjetski poznati podvodni fotograf Kurt Amsler svojom je kamerom zabilježio jedinstven trenutak dolaska na svijet kita ulješure.

Snimke su nastale tijekom ronjenja na Azorima uz posebnu dozvolu tamošnje vlade za snimanje zaštićenih životinja. Proslavljeni švicarski fotograf sa svojim je timom slijedio ulješure nekoliko dana i dobio jedinstvenu priliku ovjekovječiti trenutak prvog udaha ove nevjerojatne životinje. Iako je u 45 godina bavljenja podvodnom fotografijom doživio mnoge spektakularne i jedinstvene situacije, Kurt Amsler ovo iskustvo opisuje kao najveće u karijeri (intervju s ovim proslavljenim podvodnim fotografom možete pročitati u četrnaestom broju SCUBAlifea iz prosinca 2013.). 

Na snimci je vidljivo i kako druge ženke preuzimaju ulogu dadilja i prate novorođenog kita na površinu kako bi udahnuo, jer prvih nekoliko minuta nisu u stanju samostalno plivati.
Inače, ovi inteligentni morski divovi mogu narasti i do 18 metara dužine i ujedno su najveće životinje sa zubima na Zemlji. Glava im čini trećinu ukupne dužine i ispunjena je tvari koja podsjeća na spermu, otkuda i raniji naziv “spermokit”, dok je englesko ime i danas “Sperm Whale”. Ulješure rone na dubinama većim od 350 metara i žive u društvenim skupinama od pet do 15 jedinki sa ženkama i mladuncima, dok su mužjaci uglavnom sami. Nažalost, populacija kitova drastično se smanjila tijekom posljednja dva stoljeća, za što je u velikoj mjeri kriva ljudska pohlepa i stara tradicija.