Profesor kineziologije Marinko Babić umirovljeni je časnik Hrvatske vojske koji slobodno vrijeme najviše voli provoditi fotografiranjem podmorja.

Interes za ronjenje i svijet fotografije pokazuje inače od rane mladosti. “Prvu ronilačku naobrazbu i kategoriju ‘mlađi ronilac’ stekao sam 1979. godine u ronilačkom klubu ‘Đuro Đaković’ u Slavonskom Brodu. Iako me u početku oduševilo, autonomno ronjenje sam napustio nakon nekoliko godina i posvetio se podvodnom ribolovu (bez natjecateljskih ambicija) kojim sam se bavio dugi niz godina. Također, bio sam pripadnik specijalnih postrojbi u kojima su ronjenje i fotografija bili značajni element obuke i borbene spremnosti”, kaže Babić, zaljubljenik u prirodu i aktivni pobornik njezine zaštite.

Podvodnom fotografijom amaterski se bavi od 2010. godine kada je podvodnu pušku zamijenio fotoaparatom. “Počeo sam podvodni svijet promatrati drugim očima, prestao sam tražiti lovinu i počeo uočavati ljepotu. Ronim isključivo na dah, koristim prirodno svjetlo i držim se dubine do 10 metara gdje je morski život najbujniji. Nisam zahtjevan kada je u pitanju ronilačka i fotografska oprema, pobornik sam teze da fotografije nastaju u glavi fotografa, a ne u fotoaparatu. Koristim Nikon D90 sa DicaPac WP-S10 i Olympus uTough-8010. Volim eksperimentirati i koristiti neuobičajene tehnike, ponekad sa sobom nosim stativ prilagođen za tu svrhu”, pripovijeda nam Babić. Omiljena kategorija podvodne fotografije mu je makro.
“To je za mene otkrivanje jednog novog, nepoznatog svijeta. Omiljeni motivi su mi puževi golaći, moruzgve, crvi cjevaši, kozice, bodljikaši, spužve i još puno toga. Fasciniraju me meduze, a posebno mjesto zauzimaju konjići, koje na žalost u posljednje vrijeme rijetko viđam. Tu su svakako i ribe”, kaže Babić, koji iza sebe ima jednu samostalnu izložbu pod nazivom “Portreti podmorja” održanu u Puli početkom godine, kojom je predstavio radove snimljene u pulskom podmorju. “Ovog ljeta sam imao priliku zaroniti u podvodni svijet Plitvičkih jezera i trenutno pripremam izložbu podvodnih fotografija pod nazivom “Tajne vilinskih jezera” koja će se održati krajem godine u MORH-ovoj galeriji Zvonimir u Zagrebu”, kaže nam Babić i za kraj zaključuje: “Respektiram podvodne fotografe i njihove fotografije kojima postižu uspjehe na domaćim i međunarodnim natjecanjima, ali ipak mislim da bi svijet bio bolji kada bi se ljudi manje natjecali, a više surađivali i uživali u onome što rade”.

+ posts