Pogledajte kako morski pas otima kameru iz ruke glavnog urednika SCUBAlifea

151
foto: Goran Butajla

Da težnja za što zanimljivijim fotografijama ponekada može otići i predaleko zorno pokazuju video snimke Melite Pilić.

Snimljene zgode srećom su završile bez većih posljedica za ronioce i morske pse, a nastale su prije desetak dana na jednoj od najljepših svjetskih ronilačkih destinacija, Jardines de la Reina na Kubi. U naslovnoj ulozi našao se glavni urednik SCUBAlifea, Goran Butajla. 

Naime, tijekom pokušaja snimanja mahnitog hranjenja morskih pasa iz čamca, razdraženi morski psi naprosto su istrgnuli kameru Goranu iz ruku zamijenivši ju za potencijalni zalogaj. Srećom, nakon nekoliko sekundi batrganja psi su pustili kameru koja je potonula na morsko dno, a naš iskusni glavni urednik skočio je za njom i izronio ju neoštećenu. 

U drugoj prilici je, još za vrijeme ronjenja, kubanski mornar pomalo neodgovorno u more ubacio gotovo polovicu velike barakude, komad mesa od barem deset kila, dok su ronioci još bili u moru, smatrajući da se ne nalaze na “toj strani”.
No, kako to najčešće biva, glavni se urednik SCUBAlifea baš u tom trenutku zatekao svega par metara od mjesta gdje je mamac pljusnuo u more. U halapljivoj borbi za komadom takve poslastice morski psi postaju neuračunljivi i odjednom se Goran nalazi u situaciji da mu se brzinom koja se ne može pratiti približava pet – šest pasa smatrajući da je i on potencijalni plijen. Gotovo svi psi se na metar do dva udaljenosti uspiju uvjeriti da naš glavni urednik nije njihov plijen, pa naglo zaokreću. Međutim, jedan od njih mu se zabio ravno u glavu i natjerao ga na kratkotrajni uzmak. Nakon prvotnog šoka Goran nastavlja snimanje, a bilo mu je, kako sam kaže “pomalo i smiješno kad me snimateljica Melita Pilić došla odvući iz središta zbivanja”. 

Veliku reportažu s ronjenja na Kubi iz pera Gorana Butajle možete pročitati u dvanaestom broju SCUBAlifea (lipanj 2013.).