Podvodni mikroskop

80

Pomorski znanstvenici sada su korak bliže razumijevanju koraljnog života zahvaljujući novorazvijenom mikroskopskom sistemu promatranja izrađenom za korištenje pod vodom.

Mikroskop dolazi sa Scripps instituta za oceanografiju Sveučilišta Kalifornija San Diego (UCSD), a omogućuje istraživačima promatranje interakcija i procesa na mikroskopskoj razini koji se dešavaju u prirodi, uključujući i “poljupce” između koraljnih polipa i borbu za područje. Naime, iako se koraljni grebeni mogu protezati kilometrima, sastavljeni su od sitnih pojedinačnih polipa velikih oko milimetra. No, kada znanstvenici uzmu uzorke tih organizama i proučavaju ih u laboratorijima, gube iz fokusa ukupan kontekst i dobiju samo ograničene informacije. Stoga je oceanograf Scripssa Jules Jaffe sa svojim timom razvio uređaj zvan the Benthic Underwater Microscope (BUM), što je prvi instrument koji registrira podvodne slike organizama s morskoga dna milimetarske rezolucije te omogućuje proučavanje koraljnih mikroorganizama u njihovom prirodnom staništu bez da ih se uznemiruje.
Poput ranije razvijenog sustava za promatranje planktona, BUM se sastoji od podvodnog kompjutera i sučelja prikvačenog na jedinicu za mikroskopske slike, što omogućuje proučavanje organizama na maksimalnoj rezoluciji od oko dva mikrometra. Navedeni sustav uključuje leće za veliko uvećanje te obruč LED-ica koji se fokusira na pojedinu točku zbog brže ekspozicije, kao i još mnogo drugih tehničkih inovacija. “S postojećim kućištem mikroskop se može koristiti na dubini od oko 30 metara, no, obično se ronilačke operacije ovog tipa ne izvode na dubini većoj od devet metara”, kazao je Andrew Mullen, dio istraživačkog tima koji je radio na mikroskopu.

+ posts