Ronjenje je više od samo čarobnog bestežinskog osjećaja i promatranja nevjerojatnih stvorenja u prirodnom staništu. Tu su i tone zabavnih igara koje možete igrati roneći s bocama ili disalicom.

Podvodni lov na blago, odnosno podvodni “bingo”. Pomoću vodootporne kartice za “bingo” ili vodootpornog popisa ronioci traže predmete pod vodom. Predmeti mogu biti žetoni za poker skriveni u olupini, ili prirodni predmeti poput hobotnice koja spava, stijene koja izgleda poput jajeta… Pronađene prirodne objekte ronioci fotografiraju podvodnom kamerom, umjesto da ih iznesu na površinu. Pobjednik je onaj koji prvi skupi sve s popisa.

Utrka sa žlicom. Postoji nekoliko varijacija u utrci sa žlicom, ali osnovna je pretpostavka izbalansirati predmet na (ili ispod) žlice i plivati što brže možete, a da ne izgubite predmet. Na primjer, možete balansirati jaje i preplivati 100 metara da vam ono ne ispadne. Druga je mogućnost upotreba žlice okrenute naopačke te loptice za stolni tenis koja ne smije isplivati na površinu. Za dodatni izazov ronioci mogu pokušati predati predmet drugom roniocu i tako igrati štafetu. U ovom videu iz ronilačkog centra Utlia ronioci balansiraju jaje na žlici dok plivaju do cilja.

Podvodni pikado. Ronioci mogu testirati svoje sposobnosti u pogađanju podvodne mete. Najčešće se za ovu igru koristi torpedo, ali možete pokušati i s drugim predmetima koji se mogu baciti kroz vodu.

Podvodni hokej. Podvodni hokej igra se u bazenu s maskom i disalicom te zakrivljenim kratkim štapovima za udaranje paka. Svjetska se prvenstva održavaju svake dvije godine, a otprilike 25 različitih zemalja bori se za naslov. Ekstremnija verzija igrala se naglavačke pod ledom.

Podvodni poker. Investicijom u jedan jedini vodootporni ili plastificirani špil karata otvarate toliko mogućnosti nevjerojatne zabave. Najjednostavnija je verzija kad trebate “izgubiti vrijeme”, što se najčešće događa kada radite dekompresijsku stanku. Ako je ona nešto duža (otprilike 10-ak minuta bit će sasvim dovoljno), okupite cijelu grupu i napravite podvodni turnir u pokeru ili nekoj drugoj kartaškoj igri. Ako se pak želite okušati u drugačijoj verziji, neka djelitelj karata prije urona pomoću opreme na dah na različita mjesta postavi karte za svakog igrača, a svi sudionici ih za vrijeme izrona traže te na površini saznaju pobjednika. Kako oni željni pobjede ne bi varali i izmjenjivali karte s partnerom, označite karte jednog i drugog igrača različitim vodootpornim markerom ili ih pak zapišite.

Podvodni ragbi. Fanovi ovog sporta zovu ga “jedinim pravim 3D sportom”. Osim što je kontaktni sport, podvodni ragbi nema mnogo zajedničkog s nadvodnim, ali je oba jednako zanimljivo gledati. Igrači pokušavaju loptu napunjenu slanom vodom ubaciti u košaru usidrenu na dnu. Tko god ima loptu može biti napadnut, no u trenu kad izgubi kontakt s loptom mora biti pušten. Igrači ne smiju braniti koš ležanjem i sjedenjem u njemu, već samo hvatanjem lopte i igrača. Kao i podvodni hokej, igra se s opremom za ronjenje na dah.

Podvodna utrka s preprekama. Napravi se staza s pričvršćenim kolutima, cijevima, mrežama i ostalim preprekama kroz koje se ronioci moraju provlačiti bez da ih sruše. Ako u utrci sudjeluju iskusniji i speleoronioci, moguće je dodati i uske prepreke kroz koje je nemoguće proći bez skidanja opreme. Također, kako bi osigurali da ova aktivnost ne bude samo zabavna već i sigurna, bilo bi dobro u blizini imati i nekoliko sigurnosnih ronilaca koji mogu osigurati dodatan zrak i pomoći u slučaju nezgode.

Podvodno trčanje. Kao ronioci često se volimo osjećati poput riba dok bez zamora klizimo kroz struju. No, jeste li se ikada pokušali kretati pod vodom kako se krećete i na kopnu? Uzmite peraje u ruke i pokušajte trčati. Vjerujete, još je teže i smješnije nego što mislite. Skupite se na startnoj liniji i doznajte tko je najbrži podvodni trkač.

Podvodne društvene igre. Većina je društvenih igara prenamijenjiva u podvodne. Sve što ima plastične, staklene ili druge vodootporne materijale moguće je otežati i ponijeti na sljedeći uron. Šah, domino, križić-kružić… – sve je zabavnije pod vodom!

+ posts