U svijetu fotografije podvodna fotografija zauzima posebno mjesto – motivi su jedinstveni, a ambijent u kojem nastaju podvodne fotografije zahtijevan je za fotografa jer osim vještina koje ima dobar fotograf, potrebne su i ronilačke vještine.

Kad pričamo o podvodnim fotografima podrazumijevamo da su to vješti ronioci s autonomnom ronilačkom opremom. No, postoje i podvodni fotografi koji rone na dah i također imaju vrhunske fotografije. Potpuno stapanje s podmorjem bez SCUBA opreme i umjetne rasvjete privlači Marinka Babića, profesora kineziologije i umirovljenog časnika Hrvatske vojske koji slobodno vrijeme najviše voli provoditi fotografiranjem podmorja.

Podvodnom fotografijom amaterski se bavi od 2010. godine, a roni isključivo na dah, koristi prirodno svjetlo i drži se dubine do 10 metara gdje je morski život najbujniji. Sve njegove fotografije nastale su ronjenjem na dah te uz korištenje isključivo prirodnog, ambijentalnog svjetla, a to znači da je nastanak ovakvih fotografija tehnički vrlo zahtjevan i u ronilačkom i u fotografskom smislu pa je krajnji rezultat koji možete vidjeti gotovo nevjerojatan.

Zbog toga vas pozivamo, vas apneaše i vas fotografe, da se okušate i u ovoj predivnoj kombinaciji aktivnosti koja je vrlo rijetka. Dočekat će vas mnoge poteškoće, čak i oko stvari za koje smatrate da su jednostavne poput pronalaženja objekata snimanja, strategije pristupa objektu pa čak i osnovnog kadriranja fotografije. Ubrzo će vam postati jasno kako su ovakve fotografije od iznimne vrijednosti.