Istraživači projekta Life on the Edge, suradnje Sveučilišta u Bradfordu i Sveučilišta u Splitu, podvodnim su skeniranjem otkrili izgubljeni potopljeni krajolik u blizini splitske obale.

Znanstvenici su visokorezolucijskim arheološkim podvodnim snimanjem dobili jasniju sliku krajolika iz paleolitika u podmorju Splita. Otkriveni su ostaci mreže potoka, rijeka i drugih geoloških obilježja pa su i sami istraživači iznenađeni detaljima koje su dobili.

Kako je prije 20-ak tisuća godina Split bio okružen kopnom, dobiveni podaci ukazuju na mogućnost pronalaska ljudskih artefakata čime bi se stekao još bolji uvid u naseljenost iz tog razdoblja na području splitskog akvatorija.

Doktor Simon Fitch i profesor Vedran Barbarić s Filozofskog fakulteta u Splitu objasnili su da se najveći dio prapovijesnog materijala nalazi na dubini od pet metara na lokaciji od oko 100 metara od obale, a nalazi ukazuju na to da je cijeli krajolik u splitskom akvatoriju bio naseljen.

Idućih pet godina istraživači će u okviru ovog projekta mapirati dijelove Jadranskog mora da bi analizirali kako su izgledali prije 10 tisuća do 24 tisuće godine kada su razine mora bile oko 100 metara niže nego danas.

+ posts