Puntari i njihovi gosti ronioci početak svibnja posvećuju uređenju plaža i podmorja čisteći ih od svega onoga čemu nije mjesto u prirodi.

Po 27. put okupili su se ronioci, mladi i stari Punta i grada Krka da bi još jednom pokazali svoju odanost prirodi i okolišu te uklonili sve ono što su ostavili oni neodgovorni ili su vjetrovi odnijeli u more, valovi izbacili na plaže… pod već svima poznatim sloganom “Puntarska draga, svima nam draga” (dizajner plakata i slogana je Bojan Grlica).

Pred 27 godina na inicijativu nekoliko zanesenjaka započelo je organizirano čišćenje podmorja u Puntarskoj dragi. Prvi su došli ronioci Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac i dijeleći ogromna iskustva iz ekoloških akcija pomogli u organizaciji. Podršku su im pružali Puntari svojim barkama prateći ih i preuzimajući od njih, podvodnih škovacina, sve ono čemu nije mjesto u moru. Ono što je posebno značajno je da su im se i tog prvog dana pridružili stari i mladi Puntari, umirovljenici i učenici osnovne škole prikupljajući smeće na obali. Od prvoga dana pokazalo se iznimno zajedništvo koje neprekidno traje već 27 godina i rijetkost je na Jadranu. Valja napomenuti da su prije 1998. (u prošloj državi) održane dvije akcije u Puntu s malim brojem lokalnih ronioca.

Vrijeme je pokazalo da su ispunjeni ciljevi iskazani u nazivu akcije – edukativno ekološka akcija Puntarska draga, svima nam draga. Vrijeme je potvrdilo da je edukativni dio polučio veliki uspjeh jer je smeća i otpada u podmorju sve manje, a primjerice odbačenih akumulatora u moru više nema, što dokazuje i jedva napunjena baja smeća.

U organizaciji Općine Punat i Turističke zajednice općine Punat ove godine uvod u akciju krenuo je u četvrtak 09.05. u Osnovnoj školi Punat. Predavanje o ronjenju za učenike viših razreda održao je instruktor ronjenja i podvodni fotograf Marino Brzac.

Čuli su nešto o povijesti ronjenja, ronilačkoj opremi, a neki su imali i prilike isprobati dijelove opreme. Budući da su učenici gotovo dva sata pozorno slušali, ali i sudjelovali u predavanju, veselimo se mogućim novim roniocima.

Podmorje je u subotu 11.05. čistilo šezdesetak ronilaca iz Hrvatske (RD Tunera, KPA Adria Kraljevica, 3. maj Rijeka, KPA Karlovac, KPA Vodomar Duga Resa, RK Roniti se mora, Agramsub, DPS Zagreb, KPA Drava Varaždin, RK Sisak, RK RIS Kutina, Caretta Šibenik), a akciji su se pridružili i ronioci iz Slovenije (PK Novo Mesto) pa je tako akcija poprimila i međunarodni karakter. Za fotografije s ove akcije zaslužni su Ivan Mrljak, Emin Behrić i TZ Punat.

Ronioce je pratilo desetak barkarijola svojim barkama, a u isto vrijeme umirovljenici Punta i grada Krka, učenici, Udruga veterana Domovinskog rata Punat i ostali kojima ronjenje nije posao ili hobi čistili su plaže.

KD Črnika ima radnu subotu za akciju, Ponikve eko otok Krk zbrine sav prikupljeni otpad, a prisutni su imali prilike vidjeti i kako izgledaju prerađeni dijelovi otpada te što se od otpada može napraviti.

Nakon ručka i podjela zahvalnica svim sudionicima u popodnevnim satima nastavljen je edukativni dio ove akcije. U galeriji Toš organizirano je predstavljanje dviju knjiga za ronioce.

Zanimljivih tema ima previše, ali ovaj put kao podsjetnik, odabrana je dehidracija koja je čest uzrok dolazaka ronilaca u Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu u KBC Rijeka. Ovu temu, a i sve ostale medicinske teme važne za ronioce detaljno je obradio doktor Mario Franolić u svojoj knjizi Medicinski priručnik za ronioce koja može koristiti svakom roniocu kao odgovor na specifična pitanja.

Druga knjiga koja je predstavljena objavljena je prije mjesec dana i radi se o Ronilačkom vodiču po Jadranu autora Gorana Butajle. Knjiga je tiskana na luksuznom, sjajnom papiru te ukoričena u tvrdi uvez jer je glavni cilj prilikom tiska bio da Ronilački vodič po Jadranu na policama onih koji ga kupe ostane zauvijek. Radi se o svojevrsnoj enciklopediji jadranskih ronilačkih lokacija kakve nema na našim prostorima, a cijeli projekt izdavanja ove knjige trajao je gotovo sedam godina.

Ovaj zanimljivi i ispunjeni ronilački dan zaključen je predavanjem Sandre (Šipuš) Sertić o ronjenju kod djece i osoba s posebnim potrebama. Glavna tema je određivanje odgovarajuće dobi djeteta za početak ronjenja s autonomnim aparatom uzimajući u obzir psihofizički razvoj. Naglašena je potreba za stručnim nadzorom i prilagođenim pristupom prilikom uključivanja djece i osoba s invaliditetom u svijet ronjenja.

Nakon svega ronioci su nastavili s druženjem, a u nedjelju su sudionici akcije nagrađeni uronom na lokacijama Selzine (Cres) i Mali Plavnik uz kratko druženje na obali po povratku s urona.

+ posts