Na ovo tradicionalno hodočašće došao je do sada rekordan broj ronilaca – hodočasnika, njih čak 130. Skupili su se ronioci iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

U akvatoriju ispred rta Oštro na 16 metara dubine 2008. godine postavljen je kip sv. Nikole i od tada ronioci ondje dolaze zahvaliti ovom svecu. Ova skulptura je umanjena kopija velikog kipa svetog Nikole koji se nalazi u centru Kraljevice ispred crkve svetog Nikole. U svijetu postoje mnogi kipovi sv. Nikole pod morem, no koliko se zna, ovo je jedini primjer gdje mu ronioci hodočaste ronjenjem.

Hodočašće organizira Klub podvodnih aktivnosti Adria, a predsjednik kluba Danijel Frka kaže kako su ga osmislili želeći potaknuti ronilački turizam u Kraljevici. To je doba godine kad nema puno ronilačkih aktivnosti pa je ovo odličan ronilački bijeg iz sumorne zimske ronilačke neaktivnosti.

Okupljene na hodočašću došao je pozdraviti i kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. “Jedinstveni je primjer da Dani Grada počinju hodočašćem pomoraca sv. Nikoli, a završavaju još jednim, podmorskim hodočašćem. Kažu da je sveti Nikola radio čuda, smirivao mora, čuvao pomorce i sve ljude koji žive od mora i uz more. Molim vas da se kod njegova kipa pomolite za sve nas i za Kraljevicu”, rekao je Čandrlić.

Ove godine prvi put su se ronioci mogli prijaviti online za ovo hodočašće. Danijel se pomolio svetom Nikoli za lijepo vrijeme i stvarno, unatoč raznim prognozama vrijeme je bilo fantastično, sunčano i vedro. Međutim, šteta što se nije pomolio i za bolju vidljivost jer je stvarno bila loša tako da svi ronioci ipak nisu uspjeli pronaći cilj ovog hodočašća, ali to nije ni malo pokvarilo dobro raspoloženje svih ronilaca pri izronu.

Dodatnu zabavu, ali i mogućnost istraživanja predstavljale su četiri boce pjenušca sakrivene na putu do kipa. Uz lijepo vrijeme i uglavnom suha odijela temperatura mora od 15 stupnjeva Celzija nije nikom stvarala problem.

Ova ronilačka svečanost nije završila izronom, već se nastavila u hotelu Kraljevica uz “ronilački” grah, predstavljanje prvog ronilačkog putopisa “Ispod površine” (autora Damira Šanteka) i ronilačkom lutrijom s brojnim ronilačkim nagradama.

+ posts

Damir Šantek je iskusni ronilac i putopisac koji roni i piše o ronilačkim lokacijama širom svijeta, a posebna su mu strast ronjenja na neobičnim destinacijama poput Zelenortskih otoka, Kolumbije, Zimbabvea..., ali voli roniti i pisati i o ronjenju u Jadranu, a i u muljevitim austrijskim, mađarskim, hrvatskim... jezerima i rijekama.