Poznati proizvođač ronilačke opreme Ocean Reef Group i Ohio Base Gilboa Quarry najavili su da će instalirati podvodne vrtove Nemo’s Garden u podmorju blizu obale u Ohio-u.

Instalacija je predviđena za ovo ljeto i bit će kamen temeljac za održivu podvodnu poljoprivredu u SAD-u. Revolucionarni koncept Nemo’s Garden razvio je Ocean Reef s ciljem uzgoja usjeva pod vodom iskorištavanjem svojstava oceana. Projekt ima za cilj smanjiti ekološki otisak poljoprivrede, riješiti problem nesigurnosti proizvodnje hrane u cijelom svijetu i pomaknuti granice održivog uzgoja.

Komentirajući novi projekt Luca Gamberini, potpredsjednik Ocean Reef-a izjavio je: “Ovaj projekt prikazuje potencijal održive poljoprivrede i naglašava našu predanost istraživanju inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočava naš planet. Veselimo se što ćemo svjedočiti pozitivnom utjecaju koji će ovaj pothvat imati na proizvodnju hrane, očuvanje okoliša i znanstvena istraživanja.”

Nemov vrt predstavlja značajan korak naprijed u održivim poljoprivrednim praksama, polazi od ideje alternativnog načina uzgoja biljaka koji ne ovisi o ekstremnim vremenskim uvjetima kakvi vladaju na kopnu, velikoj razlici u temperaturi tijekom dana i noći i štetnom djelovanju parazita.

Prvi eksperimentalni podvodni vrtovi tvrtke Ocean Reef postavljeni su još 2015. godine i od tada su značajno unaprijeđeni. Kako je tvrtka zapravo veliki proizvođač ronilačke opreme, obratili su pažnju i na ronioce te proveli malo istraživanje kojim su ustvrdili da se ovaj koncept sviđa roniocima koji stručnim povratnim informacijama pomažu u istraživanju. Podvodni vrtovi koji će biti instalirani već ovog ljeta početak su namjenskog središta za ovu tehnologiju u budućnosti, a angažiraju ronioce i poslovnu zajednicu kako bi ostvarili što bolje rezultate.

+ posts