Uz obale Kamenjaka, poluotoka na jugu Istre, 17. kolovoza 2023. pronađen je primjerak vrste Porpita porpita (plavo dugme).

Ovo lijepo i fotogenično stvorenje tirkizno plave boje slično je meduzi i izgleda kao jedan organizam, ali radi se o koloniji polipa (hidroida). Plavo dugme pripada razredu obrubnjaka (Hydrozoa), koljenu žarnjaka (Cnidaria) koje uključuje meduze, moruzgve i koralje, što objašnjava njegovu sličnost s meduzama.

Središnji dio organizma sastoji se od želatinoznog diska ispunjenog plinom koji mu omogućava plutanje na površini. Na donjoj strani diska nalaze se gonozooidi zaduženi za razmnožavanje i gastrozooid s usnim otvorom za hranjenje. Duž oboda diska pričvršćeni su daktilozooidi, hidroidi slični lovkama meduza koji su zaduženi za unos hrane i hvatanje plijena pomoću žarnih stanica.

Plavo dugme je tipična pučinska površinska vrsta koja obitava u tropskim i suptropskim vodama Atlantskog, Tihog i Indijskog oceana te Sredozemnog mora gdje se gotovo uvijek pojavljuje u velikim rojevima. U Jadranskom moru je relativno nova vrsta, što je vjerojatno posljedica globalnog  zatopljenja.

Hrani se planktonskim organizmima koji žive u njihovom dvodimenzionalnom površinskom ekosustavu, a on je pak omiljena hrana atraktivnog puža plavi zmaj (Glaucus atlanticus).

Kreće se pasivno uz pomoć morskih struja i vjetra pa ponekad dospije do obala gdje nije prijetnja kupačima. Vjerojatno može izazvati tek lakšu iritaciju na osjetljivoj koži.

U stvari, jedini koji bi se eventualno trebali zabrinuti pojavom plavog dugmeta su vlasnici pasa jer prema članku na web stranici Veterinarske klinike u Broomeu, psi ih ližu i gutaju kad ih nađu na plaži, što izaziva ozbiljne simptome trovanja (povraćanje, gušenje, drhtanje i prekomjerno lučenje sline).

Primjerak na fotografijama imao je promjer diska 22 milimetra i ukupan promjer s raširenim lovkama približno 60 milimetara.

Marinko Babićzaslužan je za neke od najatraktivnijih materijala o podvodnoj biologiji koje objavljujemo u SCUBAlifeu. Prvu ronilačku kategoriju stekao je još 1979., a kasnije je bio pripadnik specijalnih postrojbi u kojima je ronjenje bilo značajan element obuke i borbene spremnosti. Profesor je kineziologije, a zanimljivo je da roni na dah pa su sve podvodne fotografije iz njegovog opusa nastale upravo ronjenjem na dah.