Mnogo je razloga koji Vas mogu ponukati da se počnete baviti podvodnom fotografijom.

Naravno, najvjerojatniji razlog za bavljenje podvodnom fotografijom je Vaša želja da podijelite jedinstvene i prekrasne prizore koje samo ronioci imaju priliku vidjeti. Međutim, podvodni je svijet nešto nezahvalniji po tom pitanju pa ćemo Vam pokušati olakšati posao.

  1. Počnite s malom kamerom! Iako su za spektakularne fotografije ponekad potrebni vrtoglavo skupi fotoaparati, uglavnom ćete postići slični efekt i s nekom pristupačnijom kamerom, ali uz malo sreće. Počnete li s kompaktnijom kamerom i jednostavnijim postavkama veće su šanse da ćete nastaviti s podvodnom fotografijom, nego kad počnete s najvećom i najopakijom kamerom, a usto ćete i uštedjeti nekoliko kuna koje ćete moći uložiti za posjet boljoj lokaciji.
  2. Uložite u rasvjetu! Umjetno osvjetljenje je izuzetno bitno. Naravno, nisu fotografije bezvrijedne ako su slikane pri osvjetljenju prirodnom svjetlošću, dapače, često su takve i najbolje. No, uvijek je pri ruci dobro imati stroboskop ili nekakvu svjetiljku jer ćete na taj način povećati mogućnost uspješnosti fotografije, budući da ćete moći fotografirati i neke tamnije i skrivenije objekte. Čak je i najbolja kamera ponekad beskorisna bez dobrog osvjetljenja!
  3. Prvo kupite kućište! Nažalost, ne postoji univerzalno kućište koje bi odgovaralo svim kamerama i fotoaparatima. Na tržištu su dostupne razne inačice raznih kamera, no ne postoji za svaku odgovarajuće kućište. Također, kućišta znaju biti uistinu skupa pa svakako prije nabavljanja kamere provjerite postoji li za nju ogovarajuće kućište te je li ono dostupno unutar Vašeg budžeta i mogućnosti.
  4. Vježbajte! Uroni u prekrasnim tropskim morima neki su od najboljih iskustava svakog ronioca. Na takvim se uronima često sreću rijetke i nevjerojatne morske životinje koje rijetko tko uspije vidjeti. Prilikom takvih ćete susreta najvjerojatnije poželjeti posegnuti za fotoaparatom, no željet ćete i uživati u njima. Ako niste izvježbani, dragocjeno vrijeme može proteći u namještanju postavki i možete propustiti prekrasno iskustvo. Zato vježbajte na domaćem terenu, na mjestima na kojima često ronite i koje poznajete prije nego posjetite ovakvu lokaciju. Tako ćete moći podijeliti ljepotu susreta bez da propustite uživati u njima.
  5. Budite obzirni partner! Ronjenje je aktivnost u  kojoj je cilj da se svi zabave i to je bitno zapamtiti kad počinjete s podvodnom fotografijom. Nije neobično da ćete htjeti fotografirati šarenog puža golaća, no imajte na umu da Vašem partneru može dosaditi dvije minute buljiti u morskog puža. “Opalite” par fotki i krenite dalje. Tako ćete sve održati sretnima. Ne bojte se, naići ćete i na kadrove koji će biti zanimljivi i onima bez kamere te će se svi htjeti zadržati.