Današnja tehnologija omogućuje da se relativno lako istražuju oceani, no nije uvijek bilo tako.

Ljudi su stoljećima pokušavali plivati pod vodom, što je često dovodilo do čudnih ishoda. Ovdje donosimo pregled pet najčudnijih izuma takve vrste.

Chester E. Macduffee

Izumitelj Chester E. Macduffe kreirao je 1910. odijelo koje je izgledalo kao kombinacija robota i odijela iz Iron Mana, a moglo se koristiti do dubine od oko 70 metara. Unutar okvira za ruku bila je poluga koji se koristila za kontrolu upravljanja.

Alphonse i Theodore Carmagnolle

Ovo monstruozno “ronilačko odijelo” stvorila su dva brata iz Francuske, Alphonse i Theodore Carmagnolle 1880. Bilo je izrađeno od metala i imalo je 22 pokretna dijela, no najzanimljivija je bila kaciga koja je imala 25 malih okana ugrađenih u oplatu.

Ronilačka bačva Johna Lethbridgea

Ova naprava (bačva) omogućavala je ljudima da urone do 18 metara. Imala je dvije rupe za ruke i stakleni otvor za gledanje. Njen izumitelj ju je 1715. predstavio i prvenstveno ju je koristio da bi skupljao vrijednosti s olupina i pri tome se poprilično obogatio.

Ronilačko odijelo Leonarda da Vincija

Briljantni talijanski genij osmislio je jedno od prvih ronilačkih odijela. Zamislio ga je kao pomagalo koje će omogućiti ljudima da buše rupe u oplatama neprijateljskih plovila. Imalo je masku i dvije cijevi koje su vodile do ronilačkog zvona kako bi se moglo disati. Metalni dijelovi su služili smanjenju pritiska u dubljoj vodi, a osim užadi i oružja imalo je čak i vrećicu za urin kako bi se moglo urinirati ostane li se duže pod vodom.

Mobilna ronilačka podmornica obitelji Wiley

Novac može svašta pa tako i napraviti podmornicu za jednoga. Tragači za blagom 1930-ih godina napravili su ovu ronilačku mašinu kako bi istraživali olupine. Njeni izumitelji su porodica Wiley, a imala je mehaničku ruku koja je mogla pretraživati objekte i oceansko dno.

+ posts