Pelješac zaronio kroz “Pogled u plavo”

135

Pogled u plavo u Orebiću ovog je vikenda izmamio osmijeh na lice mnogobrojnoj djeci koja su imala priliku po prvi put zaroniti s punom ronilačkom opremom.

Djeca su tako uživala i na zabavan način pod vodom promatrala fotografije bogatog podvodnog svijeta. Zahvaljujući Pomorsko Športskoj Udruzi “Peliška jedra” projekt Pogled u plavo, koji već sedmu godinu za redom neumorno radi na promociji ronjenja i ponuda u ronjenju, gostovao je u Orebiću u Lučici. Udruga “Peliška jedra” krenula je i u smjeru edukacije, promocije i ekologije organizacijom ronilačke sekcije pa je prva grupa tečajaca akcijom čišćenja podmorja promovirala svoj rad i ukazala na važnost očuvanja čistoće mora. Tvrtka Honda Marine s partnerom Jovicom Bucalom ustupila je brzo plovilo koje je bilo na raspolaganju svim sudionicima ekološke akcije u čišćenju akvatorija Pelješca.
Na svoj prepoznatljiv i originalan način u montažnom bazenu promjera 10 metara tvrtke Remax iz Slovenije instruktori ronilačke sekcije “Peliških jedara” te ronioci ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic, inače članovi Specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, zaronili su besplatno više od 250 djece i mladih, uz kratki tečaj i poštivanje osnovnih pravila ronjenja.
Svi zainteresirani posjetitelji manifestacije dobili su sve potrebne informacije o ronjenju, isprobali ronilačku opremu te zajedničkim uronom s instruktorom ronjenja u bestežinskom stanju pogledali i podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića. “Ronim već treći put. Super mi je to jer sam vidjela potopljeni brod i ribu. Ići ću još jedanput sa svojom sekom”, rekla je osmogodišnja Iva kojoj je ovo iskustvo bilo posebno i sigurno će nastaviti ronilačkim stopama. 

Nakon upoznavanja početnika s tehnikama i vještinama ronjenja petero sudionika okušalo se u ronjenju na dah uz bok europskom i svjetskom rekorderu u ronjenju na dah, Goranu Čolaku. Natjecali su se u disciplini statika i Goran je dah pod vodom zadržao punih devet minuta i jednu sekundu, dok su ostali ronioci zajedno uspjeli zadržati dah osam minuta i pet sekundi. Cilj ovog natjecanja bio je skrenuti pažnju na sigurnost u ronjenju i pripremu cijelog tijela za ronjenje na dah te ukazati na razliku između amatera i profesionalnog sportaša kojemu je način života prilagođen vježbanju i sportu. “Prvi puta sam se pokušao natjecati protiv petero ljudi i bilo je fora, ujedno mi je ovo i priprema za svjetsko prvenstvo”, rekao je Goran Čolak, ambasador projekta Pogled u plavo.
Sve sudionike pozdravio je načelnik općine Orebić i predsjednik Turističke zajednice Orebić, Tomislav Ančić, a prigodnim riječima obratio se posjetiteljima i predsjednik Udruge “Peliška jedra”, Josip Bucalo.
Poseban doprinos ovoj manifestaciji pridonijela je dugogodišnja suradnja sa srednjom grafičkom školom iz Zagreba čija je grupa multimedijskih tehničara pod vodstvom profesorice Marijane Brdar ovjekovječila najznačajnije kadrove, dok je marketinška agencija Magis Tim udahnula novi vizual projektu.
Za ugodno ronjenje uz glazbenu podlogu pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji, a sponzori projekta koji nesebično pomažu u realizaciji besplatnih probnih ronjenja su: Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Mares, asocijaciji u ronjenju NASE (ADRIA – Hrvatska), turistički portal Viatralala i Nemo-Adria Avanturizam.
Sva gostovanja Pogleda u plavo možete pratiti na službenim stranicama projekta te stranicama medijskih pokrovitelja Narodnog radija i SCUBAlifea.