U uvali Čikat na Malom Lošinju otvoren je Lošinjski povijesni podvodni park i izložba podvodnih fotografija “Pogled u plavo” renomiranog podvodnog fotografa Marjana Radovića.

Na tristotinjak četvornih metara postavljeno je 11 eksponata, a među njima su i replika Apoksiomena u prirodnoj veličini, replike amfora, mletačkih topova i starih sidara te mnoge druge zanimljivosti. Izlošci su položeni u more na dubini od četiri do 15 metara. Na najdubljem dijelu izložena je replika Apoksiomena, a za obilazak cijelog podvodnog parka potrebno je tridesetak minuta.

Cijeli projekt povijesnog podvodnog parka osmislili su ronilački centar Diver Lošinj i Diver Sport Centar – Rijeka s ciljem promidžbe ronilačkog turizma i upoznavanja ronilaca s povijesnim znamenitostima Kvarnerskog podmorja, a poduprli su ga Ministarstvo turizma, grad Mali Lošinj, malološinjska Turistička zajednica i Primorsko-goranska županija.

Izložena galerija podvodnih fotografija sadržava radove istaknutog podvodnog fotografa i autora Marjana Radovića, a postava podvodne fotogalerije mijenjat će se iznova svake godine. Za ovu godinu predviđeno je da izložba predstavlja izbor najboljih radova projekta “Pogled u plavo” fotografiranih isključivo u lošinjskom akvatoriju. Projekt “Pogled u plavo” Radović je započeo 2009. godine, a ciklus podvodnih fotografija posvećen je pokretu i gipkosti ljudskog tijela, odnosno kretanju u mediju koji je stalno u pokretu – vodi.

+ posts